1st Greek Forum on Cancer: Κορυφώνονται οι συζητήσεις για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο

Διακεκριμένοι ομιλητές μοιράστηκαν την τεχνογνωσία τους, ενώ η συμβολή τους ήταν καίριας σημασίας για τη δημιουργία των θεμελίων για τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το “1st Greek Forum on Cancer: Policy, Research and Funding Strategies” που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.

Το Forum πραγματοποιήθηκε σε μια καίρια στιγμή, στο κατώφλι των προετοιμασιών της χώρας για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του διοργανωτή, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ήταν να αναδειχθεί η αναγκαιότητα υιοθέτησης στοχευμένων πολιτικών και στρατηγικών χρηματοδότησης για την αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου, την προώθηση και ενίσχυση της έρευνας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ήδη από το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ανάπτυξη του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου» και του προγράμματος «Αποστολή για τον Καρκίνο», έχει εστιάσει στην ανάγκη κατανόησης του καρκίνου και την παροχή υποστήριξης για την ορθή διαχείρισή του από τα κράτη μέλη.

Στην εκδήλωση, διακεκριμένοι ομιλητές μοιράστηκαν την τεχνογνωσία και τις ιδέες τους, ενώ η συμβολή τους ήταν καίριας σημασίας για τη δημιουργία των θεμελίων για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός ισχυρού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

Περισσότεροι από 100 διακεκριμένοι ομιλητές, με την πολύτιμη εμπειρία και τις προτάσεις τους, ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής πολιτικών υγείας για τον καρκίνο, που θα στοχεύουν στην υποστήριξη της έρευνας, τη διασύνδεσή της με την κλινική πρακτική και τη βέλτιστη αξιοποίηση της καινοτομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της παροχής ολοκληρωμένων ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς με καρκίνο.

Το Forum είχε ως στόχο την ανάδειξη των τρεχουσών προκλήσεων και ευκαιριών στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου, φέροντας στο τραπέζι εκπροσώπους όλων των φορέων που ασχολούνται με τη νόσο, και το κατάφερε στον μέγιστο βαθμό. Επαγγελματίες της υγείας, εκπρόσωποι της πολιτείας, των ψηφιακών τεχνολογιών, της βιομηχανίας, ερευνητικών ινστιτούτων, δημόσιων φορέων υγείας και οργανώσεων ασθενών, καθώς και συντονιστές εμβληματικών πρωτοβουλιών αντάλλαξαν απόψεις, παρουσίασαν παραδείγματα επιτυχίας άλλων χωρών και ευνοήθηκε ο γόνιμος διάλογος για την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου που θα διαμορφώσει και θα καθορίσει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τόσοι φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συμμετείχαν από κοινού σε συζήτηση για το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια από τις 7 χώρες σε όλη την Ευρώπη που δεν το έχουν διαμορφώσει ακόμα.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) παρείχε την αιγίδα του στο Forum, συμμετείχε με ομιλίες και συντονισμό στρογγυλής τραπέζης, ενώ διοργάνωσε ειδική ενότητα -που είχε στο επίκεντρο τις συνέργειες μεταξύ της Αποστολής για τον Καρκίνο στον Ορίζοντα Ευρώπη και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, καθώς και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Η διοργάνωση της ειδικής ενότητας από το ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ρόλου του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την Υγεία και την Αποστολή για τον Καρκίνο στον Ορίζοντα Ευρώπη και ως συντονιστής του ευρωπαϊκού έργου ECHoS.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρουσίασε την ατζέντα για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, αναφέροντας ότι θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Βρισκόμαστε στην τελική φάση για ένα σχέδιο κατά του καρκίνου, που για να έχει νόημα και να είναι εφαρμοστέο, χρειάζεται ο συντονισμός πολλών υπουργείων» ανέφερε στην ομιλία του.

Την αμέριστη υποστήριξη τους και την αναγνώριση της σημασίας εφαρμογής μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για την υποστήριξη της ανάπτυξης του Εθνικού Σχεδίου επέδειξαν κατά τις ομιλίες τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγελή, Λίλιαν Βιλδιρίδη και Φωφώ Καλύβα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδη, η οποία στην κεντρική ομιλία της ανέφερε «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι φορείς θα συμμετέχουν και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης θα έχει στο επίκεντρό του τον ασθενή και ότι θα ανταποκρίνεται με ολιστικό τρόπο στις ανάγκες του». Tαυτόχρονα, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ε.Ε, οι οποίες έχουν σαν κύριο μέλημα να μειώσουν τις ανισότητες στην πρόσβαση που υπάρχουν για τους ασθενείς με καρκίνο τόσο μεταξύ των κρατών-μελών, όσο μεταξύ των περιφερειών εντός του ίδιου κράτους.

Πολλοί διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ευρώπη μοιράστηκαν τις προοπτικές, τις γνώσεις και την εμπειρία τους σχετικά με τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού εθνικού μοντέλου για τον καρκίνο. Εξερευνήθηκαν καινοτόμα βήματα στην ογκολογία μέσω παρουσιάσεων των εμβληματικών πρωτοβουλιών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ: CCI4EU, CraNE Join Action, JANE και EChoS, έργο που συντονίζει το ΕΚΤ. Παρουσιάστηκαν ιστορίες επιτυχίες και παραδείγματα άλλων χωρών, καθώς και συνέργειες έργων και δικτύων, καθένα από τα οποία συμβάλει σημαντικά στην έρευνα για τη νόσο.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνεδρίες, καθώς και εργαστήρια για τα χρηματοδοτικά έργαλεία της ΕΕ, για τη σύνταξη προτάσεων και για τη δημιουργία κοινοπραξιών στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων για τα ευρωπαϊκά έργα που σχετίζονται με την έρευνα στον καρκίνο.

Καθοριστικός στην επιτυχή διεξαγωγή του Forum ήταν ο ρόλος του ΕΚΤ και της Δρ Σοφίας Ξεσφίγγη, Project Manager του έργου ECHoS και Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Cluster Health και την Αποστολή για τον Καρκίνο, στην ανταλλαγή απόψεων και στη συνδιοργάνωση της 3ης ενότητας του Forum: Συνέργειες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για τον Καρκίνο (EBCP) και της Αποστολής για τον Καρκίνο.

Στο πρώτο τραπέζι της ενότητας, παρουσιάστηκε η σημαντική δράση του ευρωπαϊκού έργου ECHoS, που έχει στόχο τη δημιουργία διακρατικών δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας, ευθυγραμμισμένων με τους στόχους της Αποστολής για τον Καρκίνο. Οι εταίροι του έργου έχουν ενώσει τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους για τη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών και την αντιμετώπιση της νόσου, σε προληπτικό αλλά και θεραπευτικό επίπεδο. Επίσης, ανακοινώθηκε πως η ΕΛΛΟΚ έχει προταθεί να αποτελέσει Εθνικό Κόμβο για την Αποστολή για τον Καρκίνο (National Cancer Mission Hub), με κεντρικό στόχο την εφαρμογή του EBCP και της Αποστολής για τον Καρκίνο στη χώρα μας.

Επιπροσθέτως, πολύ σημαντικά έργα, χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., καθένα εκ των οποίων συμβάλλει ήδη σημαντικά στην έρευνα κατά του καρκίνου, παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη ενότητα του Forum, όπως τα  έργα CCI4EU, CraNE Join Action, JANE. Εκπρόσωποι από το κάθε πρόγραμμα συζήτησαν στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι, επιδιώκοντας να συστήσουν στο κοινό το όραμα και τους στόχους τους, να συζητήσουν για μελλοντικά βήματα και να αναδείξουν τη σημασία της σύμπραξης για τη βέλτιστη μετάβαση από την έρευνα στην πρακτική, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στη συνέχεια, η Δρ Σ. Ξεσφίγγη συμμετείχε και σε πάνελ με θέμα τη δημιουργία συμμαχιών, συνεργασιών, κοινών δράσεων και συνεργειών μεταξύ των προγραμμάτων της ΕΕ που ασχολούνται με τον Καρκίνο ώστε να επιτευχθεί διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των έργων και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η νόσος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη & στο επιχειρηματικό οικοσύστημα

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ενότητα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο. Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής (ΗΝΝ3.0, Ideal-ist, NCP4Industry και MSCA-NET) και έχει τον συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ECHoS για τη δημιουργία εθνικών κόμβων για την αποστολή για τον καρκίνο και COHES.io για τη στρατηγική διασύνδεση περιφερειών υγείας μέσω της ανοικτής καινοτομίας). Επίσης, είναι συντονιστής του κόμβου του EIT Health στην Ελλάδα και έχει συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network.

Μέλος του Smart Attica, ενός εκ των τεσσάρων ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, παρέχει υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, τις εφαρμογές Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, στελέχη του ΕΚΤ συμμετέχουν ενεργά στο DIH Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, το ΕΚΤ συμμετέχει ως εταίρος στο Δίκτυο DEP4all.

www.ekt.gr, with information from ΕΛΛΟΚ, ΕΚΤ