Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποτροφιών μέσω των Δράσεων MSCA σε εκδήλωση του ΕΚΤ

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποτροφιών μέσω των Δράσεων MSCA.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης του συνόλου των ενδιαφερομένων για τις ανοικτές προκηρύξεις του Προγράμματος Εργασίας των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη για το 2024, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Δίκτυο Πράξη πραγματοποίησαν Διαδικτυακή Ημερίδα Ενημέρωσης (InfoDay) την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024. 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας. 

Περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες, φοιτητές και οργανισμοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες όπως Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία, κλπ. είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποτροφιών μέσω των Δράσεων MSCA και για τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο Πρόγραμμα Εργασίας, καθώς και τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσα από τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες Δράσεις. Οι οργανισμοί ενημερώθηκαν για τους τρόπους που μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες με ερευνητικούς φορείς για να λάβουν τις υπηρεσίες υψηλά καταρτισμένων ερευνητών.  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντή του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκου Τολιά, ο οποίος έκανε μνεία στις κοινές δράσεις & συνέργειες των οργανισμών που είναι Εθνικά Σημεία Επαφής -ΕΚΤ, ΙδΕΚ, ΕΚΕΤΑ και Δίκτυο Πράξη- για τη στήριξη της εγχώριας ερευνητικής δραστηριότητας. 

Στο άριστο ερευνητικό δυναμικό της Ελλάδας και στην κινητικότητα των Δράσεων MSCA που ενισχύουν την αριστεία έκανε αναφορά στον χαιρετισμό της η Άννα Χαρτοφύλη, Μέλος ΔΣ ΕΚΤ, ενώ o Δρ Κωνσταντίνος Βαβέκης, Διευθυντής Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ τόνισε τη συμβολή των Δράσεων και στην ανάπτυξη της καινοτομίας της χώρας. 

Η Δρ Άννα Ρόζενμπεργκ, Εθνικός Εκπρόσωπος & Εμπειρογνώμονας MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ένωσης όλων των δυνάμεων των Εθνικών Σημείων Επαφής για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη Dr Anouk Lafortune, Policy Officer, European Research Executive Agency, MSCA, η οποία παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος MSCA, τα κριτήρια υποβολής προτάσεων, τις προϋποθέσεις και τις κατηγορίες χρηματοδότησης και ανέφερε στατιστικά που αφορούσαν τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο των Δράσεων κατά τα έτη 2021-2022. Τέλος, απάντησε αναλυτικά σε ερωτήσεις που έγιναν από τους συμμετέχοντες. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες των Εθνικών Σημείων Επαφής. Η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη από το ΕΚΤ, ο Δρ Άγγελος Ντάντος από το ΙδΕΚ, η Δρ Ευαγγελία Περπερή από το ΕΚΕΤΑ και η Δρ Χριστίνα Χειμωνίδη από το Δίκτυο Πράξη παρουσίασαν τις δραστηριότητες των οργανισμών τους, οι οποίες στηρίζουν την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους αλλά και από την εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας, τα Εθνικά Σημεία Επαφής βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να τους βοηθήσουν να υποβάλλουν πρόταση προς χρηματοδότηση, να απαντήσουν στις απορίες τους και να παρέχουν καθοδήγηση σε όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία της πρότασης ως την χρηματοδότηση. 

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές έρευνες στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τις Δράσεις MSCA, τον επιστημονικό τους τομέα, αν έχουν λάβει χρηματοδότηση από έργα των Δράσεων, εάν έχουν άμεσο ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, κ.ά. 

Την εκδήλωση συντόνισαν η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΕΚΤ, και ο Δρ Άγγελος Ντάντος, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΙδΕΚ. 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ, και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.

Για τις δράσεις MSCA μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Εθνικά Σημεία Επαφής στο ΕΚΤ, Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (amegremi@ekt.gr) και κ. Henry Scott (hscott@ekt.gr).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΕΚΤ, το ΙδΕΚ και το ΕΚΕΤΑ προγραμματίζουν επόμενο InfoDay με έμφαση στη Δράση Postdoctoral Fellowships στις 23 Απριλίου 2024. Μείνετε συντονισμένοι!

Το βίντεο της εκδήλωσης

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Health (ΗΝΝ3.0), το Digital (Ideal-ist), το Industry (NCP4Industry) και το MSCA (MSCA-NET). Επίσης, είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies». Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΤ υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

www.ekt.gr, with information from ΕΚΤ