Οι ανοικτές προκηρύξεις χρηματοδότησης των Δράσεων Staff Exchanges και COFUND, οι δύο τελευταίες Δράσεις του προγράμματος Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη για το 2023, ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τα δύο Εθνικά Σημεία Επαφής για το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας.
Την ημερίδα παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και λοιπών οργανισμών από την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Δανία, ΗΠΑ, Καναδά, κ.α.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προκηρύξεις χρηματοδότησης που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα δέχονται αιτήσεις έως τον Φεβρουάριο του 2024, για τα οφέλη που μπορούν να αποκομμίσουν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις, ενώ παρουσιάστηκαν η διαδικασία υποβολής προτάσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι προϋποθέσεις συμμετοχής και δόθηκαν συμβουλές και καλές πρακτικές προς τους υποψηφίους.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό της Δρ Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας ΕΚΤ, η οποία έκανε μνεία στον αντίκτυπο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie Actions και την καθοριστική συμβολή τους στην αριστεία της ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας, ενώ αναφέρθηκε και στην πολυετή πείρα του ΕΚΤ στα προγράμματα κινητικότητας επιστημόνων και τις υπηρεσίες που ο οργανισμός παρέχει στο ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι Δρ Βασιλική Εξάρχου και Ελευθερία Λυκουρέση, από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας, οι οποίες πραγματοποίησαν αναλυτική παρουσίαση της Δράσης Staff Exchanges (Ανταλλαγών Προσωπικού). Αναφέρθηκαν στα κριτήρια υποβολής προτάσεων, τις προϋποθέσεις και τις κατηγορίες χρηματοδότησης, ενώ δόθηκαν συμβουλές για την επιτυχή συγγραφή προτάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επεξήγηση της διεπιστημονικότητας, του είδους των πιθανών συνεργειών και συνεργατών, των ωφελειών των συμμετεχόντων και διαδικαστικών ζητημάτων σχετικά με τους δυνητικούς δικαιούχους. Τέλος, απάντησαν σε ερωτήσεις που έγιναν από τους συμμετέχοντες για τη συγκεκριμένη δράση (που έχει ημερομηνία υποβολής αιτήσεων 28.02.2024).
Τη Δράση COFUND (Συγχρηματοδότηση) των MSCA παρουσίασε η Alexandra Pedersen, COFUND Call Coordinator από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας, με εκτενή αναφορά στους στόχους, τη δομή των οργανισμών που συμμετέχουν, τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, τη διάρκεια, αλλά και τις διαφορές στην προκήρυξη της Δράσης σε σχέση με παλαιότερες. Ανέφερε ότι έχουν προστεθεί νέες κατηγορίες κόστους, για να συμπεριληφθούν πρόσθετες ανάγκες των ερευνητών. Την παρουσίασή της έκλεισε απαντώντας ερωτήσεις των συμμετεχόντων για το COFUND (που έχει ημερομηνία υποβολής αιτήσεων 08.02.2024).
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες των Εθνικών Σημείων Επαφής. Ο Henry Scott από το ΕΚΤ και ο Δρ Άγγελος Ντάντος από το ΙδΕΚ, παρουσίασαν τις δραστηριότητες των οργανισμών τους, οι οποίες στηρίζουν την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους αλλά και από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας, τα Εθνικά Σημεία Επαφής βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να τους βοηθήσουν να υποβάλλουν πρόταση προς χρηματοδότηση, να απαντήσουν στις απορίες τους και να παρέχουν καθοδήγηση σε όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία της πρότασης ως την χρηματοδότηση.
Οι δύο οργανισμοί, ΕΚΤ και ΙδΕΚ, έχουν υπογράψει μεταξύ τους μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενθάρρυνση των ελληνικών και των κυπριακών φορέων για υποβολή κοινών ερευνητικών προτάσεων στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», την ανταλλαγή πληροφόρησης και τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι η ενημέρωση και η δημιουργία συνεργασιών και συνεργειών ανάμεσα στην επιστημονική και ερευνητική ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Την εκδήλωση συντόνισαν η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΕΚΤ, και ο Δρ Ιωάννης Θεοδώρου, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΙδΕΚ.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές έρευνες στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τις Δράσεις Staff Exchanges και COFUND, αν έχουν λάβει χρηματοδότηση από έργα των συγκεκριμένων Δράσεων, αν γνωρίζουν τις υπηρεσίες των Εθνικών Εημείων Επαφής, κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίστηκε και στην ημερίδα, δικαίωμα υποβολής προτάσεων στις Δράσεις αυτές δεν έχουν μεμονωμένοι ερευνητές και επαγγελματίες από οποιονδήποτε τομέα, αλλά διεθνείς κοινοπραξίες πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων μη ακαδημαϊκών οργανισμών. Ευκαιρίες για μεμονωμένους ερευνητές προκύπτουν έμμεσα από τις Δράσεις.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.
Για τις δράσεις MSCA μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Εθνικά Σημεία Επαφής στο ΕΚΤ, Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (amegremi@ekt.gr) και Henry Scott (hscott@ekt.gr).
Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη
Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.
Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.
Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη
Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς. Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.
Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων.
Περισσότερες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην Ελλάδα:
ΕΚΤ Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (e-mail: amegremi@ekt.gr , τηλ. 2102204993), Henry Scott (e-mail: hscott@ekt.gr, τηλ. 2102204918)
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην Κύπρο:
ΙΔΕΚ Δρ. Ιωάννης Θεοδώρου, (e-mail: itheodorou@research.org.cy, τηλ: 22205038), Δρ. Άγγελος Ντάντος, (e-mail: antantos@research.org.cy, τηλ. 22205033).