InnoHealth Forum και Match4Health: Το ΕΚΤ αρωγός των εξελίξεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία

Το ΕΚΤ διοργάνωσε την εκδήλωση δικτύωσης Match4Health στο πλαίσιο του InnoHealth Forum 2023, ενώ συμμετείχε στην Έκθεση με ομιλίες, παρουσιάσεις, συντονισμό πάνελ αλλά και ως Εκθέτης.

Με περισσότερες από 80 επιχειρηματικές συναντήσεις και με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών, ολοκληρώθηκε η υβριδική εκδήλωση δικτύωσης στον τομέα της υγείας, που διοργάνωσε τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι συναντήσεις δικτύωσης πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα και διαδικτυακά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Match4Health, και συμμετείχαν ερευνητές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες από την Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες (Κύπρος, Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Κόσοβο, Πορτογαλία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, κ.ά.) που επιθυμούσαν να εξερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασιών με σκοπό την ανάδειξη σύγχρονων τεχνολογιών και λύσεων αιχμής στον τομέα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Τη διήμερη εκδήλωση διμερών συναντήσεων (B2B) συντόνισε η Δρ Σοφία Ξεσφίγγη από το ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για την Υγεία (Cluster 1) και την Αποστολή για τον Καρκίνο στον Ορίζοντα Ευρώπη, με την υποστήριξη των συμβούλων καινοτομίας της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas και στελεχών του Πάρκου Καινοτομίας JOIST.

Παράλληλα, το ΕΚΤ ήταν υποστηρικτής της διήμερης Έκθεσης InnoHealth Forum 2023, η οποία συμπεριλάμβανε συναντήσεις δικτύωσης, ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις και εκθέτες ελληνικών και διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων. Στον πυρήνα όλων των δράσεων ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας με στόχο να αναδειχθούν οι ευκαιρίες και να εντοπιστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με το μέλλον του κλάδου. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της πρόληψης και στο “έξυπνο” οικοσύστημα υγείας, καθώς και στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτήν την εξέλιξη.

Το ΕΚΤ έδωσε δυναμικά το παρών και συμμετείχε στην Έκθεση με περίπτερο, αλλά και με ομιλίες, παρουσιάσεις και συντονισμό στρογγυλής τραπέζης καθ'όλη τη διάρκεια της διήμερης διοργάνωσης. Συγκεκριμένα:

Ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής των Εθνικών Σημείων Επαφής του ΕΚΤ στον Ορίζοντα Ευρώπη και EIT Health Hub Coordinator, συντόνισε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Διεθνή Δίκτυα και Συνέργειες στο eHealth», όπου ειδικοί από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία παρουσίασαν τις δράσεις τους και ανέδειξαν τον τρόπο που επιτυγχάνονται συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ευδοκιμήσουν μοντέρνα οικοσυστήματα καινοτομίας στην υγεία.

Στο πάνελ, με ομιλητές την Elena Contioso-Fleming, Interim Regional Director South at EIT Digital, τον Carlos Larrañeta Gómez-Caminero, Procure4Health Project Coordinator στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και τον Todor Mladenov, Executive Director at Sofia Tech Park JSC, αναδείχθηκαν προκλήσεις και παρουσιάστηκαν ιστορίες επιτυχίας, καθώς και η πορεία προς το μέλλον. Μεταξύ τους και η Δρ Σοφία Ξεσφίγγη από το ΕΚΤ, που παρουσίασε το ευρωπαϊκό έργο ECHoS για την ανάπτυξη εθνικών κόμβων για την Αποστολή για τον Καρκίνο.

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα και το οικοσύστημα καινοτομίας στην ηλεκτρονική υγεία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης «Startups στον Τομέα του eHealth: Οι Τάσεις του 2024». Παρουσιάστηκαν οι τάσεις του 2024 που αναδιαμορφώνουν την υγειονομική περίθαλψη, όπως η τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και οι προκλήσεις που αναδύονται για τους επιχειρηματίες σε αυτόν τον δυναμικό τομέα.

Στο συγκεκριμένο πάνελ, το οποίο συντονίστηκε από τον Δρ Γιώργο Γεωργιάδη, Angel Investor & Σύμβουλος Εταιρειών, και ομιλητές τον Αλέξη Βαμβακά, Angel Investor, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου - Positrigo AG, και τον Λάμπρο Κούρτη, CSO στην Chronicles Health, ο Γ. Μέγας από το ΕΚΤ παρουσίασε μερικές από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις startups μέσα από την εμπειρία του ως Συντονιστής του ελληνικού κόμβου του EIT Health, αλλά και του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS που συνδέει τις ελληνικές καινοτόμες startups με τα νοσοκομεία/ κλινικές.

Επιπρόσθετα, σε εργαστήριο που διοργάνωσε το Κέντρο Ικανοτήτων “Pytheia” με τίτλο "Wise Ai Club Healthcare" με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας, το ΕΚΤ έδωσε το παρών με τον Γ. Μέγα, συντονιστή των Εθνικών Σημείων Επαφής του ΕΚΤ στον Ορίζοντα Ευρώπη και EIT Health Hub Coordinator.

Το ΕΚΤ είχε παρουσία και τις δύο ημέρες της Έκθεσης με περίπτερο, όπου ο Άγγελος Αγγελίδης και ο Μάριος Ροϊδης, Εθνικά Σημεία Επαφής στο ΕΚΤ & Σύμβουλοι Καινοτομίας, ήρθαν σε επαφή με επιχειρηματίες, ερευνητές, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, συζήτησαν τις τάσεις και τις προκλήσεις στον τομέα της υγείας και παρείχαν πληροφορίες για τις δυνατότητες υποστήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Διοργανωτές της έκθεσης ήταν το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub και συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Elevate Greece.

Συνέντευξη Γιώργου Μέγα | InnoHealth Forum 2023

Συνέντευξη Σοφίας Ξεσφίγγη | InnoHealth Forum 2023

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» (Cluster 1) και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» (Cluster 4), καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Το ΕΚΤ είναι βασικό μέλος του δικτύου των ΕΣΕ για το Health (ΗΝΝ3.0), για το Digital στον Ορίζοντα Ευρώπη, (Ideal-ist), για το Industry (NCP4Industry) και για το MSCA (MSCA-NET).

Enterprise Europe Network

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Αποτελείται από περισσότερους από 450 συνεργαζόμενους οργανισμούς, 3.000 εξειδικευμένα στελέχη και 17 ομάδες εμπειρογνωμόνων σε αντίστοιχους επιχειρηματικούς τομείς. Από το 2008, το ΕΚΤ συμμετέχει με συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas. Το Enterprise Europe Network υποστηρίζει την ανθεκτικότητα, την εξωστρέφεια, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης με διεθνείς φιλοδοξίες.

Συναφή ευρωπαϊκά έργα

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΕΚΤ είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. 

Τέλος, το ΕΚΤ είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies». Στο πλαίσιο του έργου, συνεργάζεται με ένα δίκτυο 57 εταίρων στοχεύοντας στη συγκρότηση εθνικών κόμβων για την Αποστολή για τον Καρκίνο. Ανταποκρινόμενο στους πυλώνες της Αποστολής, το ΕΚΤ ενισχύει τις δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, καθώς και την ποιότητα ζωής των ασθενών, των συγγενών τους και των πολιτών εν γένει.

Author: Νατάσα Κυριακίδη
www.ekt.gr, with information from EKT