Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και νέων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκληρώθηκε ο έκτος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) "Real Skills for Scientists - Επιστήμες Μηχανικού" που διοργάνωσε στις 18 και 25 Μαΐου 2023 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”, σε συνεργασία με το R.E.A.L. Science και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου (ΙδΕΚ).
Στα δύο webinars του κύκλου, τα οποία είχαν ως στόχο την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων για την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων ερευνητών και επιστημόνων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές και να ρωτήσουν έμπειρους και καταξιωμένους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για στοχευμένες κινήσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη διαμόρφωση βιογραφικού, την επαγγελματική τους εξέλιξη και τις προοπτικές στον κλάδο τους, καθώς και τις δυνατότητες δικτύωσης, εύρεσης χρηματοδότησης και διασύνδεσης με τη βιομηχανία.
Περίπου 300 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, μέλη ΔΕΠ, εκπαιδευτικοί και ερευνητές παρακολούθησαν ζωντανά τα webinars. Το κοινό αποτελούνταν από Έλληνες και Κύπριους οι οποίοι συνδέθηκαν από την πατρίδα τους, αλλά και από 7 επιπλέον χώρες του κόσμου, όπως Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Ελβετία, Πορτογαλλία, Τουρκία, - επαγγελματίες, σπουδαστές και ερευνητές που εργάζονται ή/και σπουδάζουν στο εξωτερικό.
1ο Webinar: Δημιουργία και ενδυνάμωση βιογραφικού
Ο 6ος κύκλος Real Skills for Scientists ξεκίνησε με το πρώτο webinar την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 με τρεις επιστήμονες-επαγγελματίες οι οποίοι εκπροσώπησαν τις Επιστήμες Μηχανικού με επαγγελματική σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα. Συγκεκριμένα, οι προσκλεκλημένοι ομιλητές Αλέξανδρος Ε. Παπαχαραλάμπους, CEO-CTO στη AETHON Engineering και Product Manager στην TransiTool, Κλειώ Γράμμη, Μηχανικός Μεταλλειών-Μεταλλουργών, Environmental – Health and Safety Manager και ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Καλλιοντζής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο του Χιούστον, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για επαγγελματική εξέλιξη στον κλάδο.
O Α. Παπαχαραλάμπους, ξεκίνησε την παρουσίασή του παρακινώντας τους νέους επιστήμονες να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα, όπως σε ποιο αντικέιμενο θα ήθελαν να κάνουν καριέρα, να δώσουν έμφαση σε ένα πλάνο συνεχιζόμενης μάθησης όντας εργαζόμενοι και τέλος να μην αφήσουν τις δουλειές "να τους επιλέξουν", αλλά να εστιάσουν εκείνοι στη θέση που αναζητούν και να συζητήσουν τις δυνατότητες με τους νέους εργοδότες.
Η Κλειώ Γράμμη, με τη σειρά της, τόνισε, αναφορικά με τις δεξιότητες και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι νέοι επαγγελματίες, ότι αρχικά πρέπει να καταλάβεις ποιος είναι ο κλάδος σου και πώς εξελίσσεται στο μέλλον, να έχεις γενικές γνώσεις γύρω από το αντικείμενό σου, να γνωρίζεις ξένες γλώσσες και υπολογιστές και να έχεις κάποιες βασικές γνώσεις οικονομικών γιατί εν τέλη όλα συνδέονται με κόστος.
Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Καλλιοντζής, σημείωσε ότι όποιος θέλει να εισέρθει στον ακαδημαϊκο χώρο, είτε της Ελλάδας είτε της Αμερικής, αυτό θα έρθει μέσω της εκπαίδευσης, κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό, είτε προτιμότερα κάποιο διδακτορικό. Στη συνέχεια έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τη σύνταξη βιογραφικού για ακαδημαϊκή θέση ή για άλλη εργασία στην αγορά.
Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομιλητές αναφορικά με τις δεξιότητες εκείνες που κάνουν τους νέους επαγγελματίες πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε, ανανεώνοντας τη συνάντηση με τους συμμετέχοντες στο 2ο webinar (25/05/23) με αντικείμενο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τη δικτύωση και την επιχειρηματικότητα.
2ο Webinar: Πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δικτύωση και επιχειρηματικότητα
O 6oς κύκλος Real Skills for Scientists ολοκληρώθηκε με το δεύτερο webinar την Πέμπτη 25 Μαΐου, το οποίο εστίασε στη δικτύωση και δημιουργία κοινότητας, την εύρεση χρηματοδότησης και τη διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι Ελένη Οικονομάκη, Αρχιτέκτων, Αστική Σχεδιάστρια, Ερευνήτρια, Δρ Ελένη Δόβρου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και Βύρων Ιωάννου, Αναπλ. Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Frederick και Ιδρυτής της Μονάδας Πολεοδομίας & Αστικής Ανάπτυξης.
Η Ελένη Οικονομάκη πήρε πρώτη τον λόγο προτείνοντας στους νέους που αναζητούν υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Αμερική, να απευθυνθούν στα ελληνικά ιδρύματα που υποστηρίζουν φοιτητές. Εν συνεχεία και μόλις γίνουν αποδεκτοί από τα πανεπιστήμια, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα προγράμματα χρηματοδότησης φοιτητών όπως τα Teaching Assistantship ή τα ερευνητικά προγράμματα και πολλά ακόμη.
Στη συνέχεια, η Δρ Ελένη Δόβρου, μοιράστηκε χρήσιμες συμβουλές για τη δικτύωση και τη χρηματοδότηση με επίκεντρο την έρευνα που αποτελεί και τον τομέα της. Αναφερόμενη στη δικτύωση επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία μέσω email με καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές, η συμμετοχή σε συνέδρια και εκπαιδεύσεις, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και τέλος, οι ομιλίες και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Βύρωνα Ιωάννου, ο οποίος παρότρυνε τους νέους επιστήμονες να είναι σε επαφή με την αγορά εργασίας, παράλληλα με τις σπουδές και την ερευνητική δραστηριότητά τους, καθώς και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Καθ’όλη τη διάρκεια των webinars, το κοινό είχε την ευκαιρία να πραγματοποιεί ζωντανά ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν στο τέλος κάθε σεμιναρίου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να λάβουν μέρος σε διαδραστικές δημοσκοπήσεις σχετικά με τη σημερινή τους ιδιότητα, τις υποτροφίες που έχουν λάβει, καθώς και για τον σκοπό συμμετοχής τους στο σεμινάριο.
Τα webinars συντόνισαν η Κωνσταντίνα Νεοφώτιστου, από το ΕΚΤ και την Πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», η Δρ Ελένη Σινοπούλου, ιδρύτρια της πλατφόρμας επιστημονικού επαγγελματικού προσανατολισμού R.E.A.L. Science και ο Γιώργος Χρίστου, Επιστημονικός Λειτουργός από το ΙδΕΚ Κύπρου.
Σχετικά με τους διοργανωτές
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε συνεργασία με έγκριτους φορείς και σε διαρκή διάλογο με την εκπαιδευτική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, το ΕΚΤ αναπτύσσει υποδομές και υπηρεσίες, προωθώντας τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία στον ψηφιακό χώρο. To EKT υλοποιεί την Πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» για τη δικτύωση και συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων, ερευνητών και επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο.
R.E.A.L. Science
Το R.E.A.L. Science είναι μια πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού για σχολεία και πανεπιστήμια στην οποία συμμετέχουν Έλληνες εθελοντές επιστήμονες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επικεφαλής και δημιουργός της εθελοντικής αυτής δράσης είναι η νευροεπιστήμονας Δρ. Ελένη Σινοπούλου, η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.
Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.Αποστολή του είναι η διαμόρφωση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που ευνοούν την ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Κύπρο. Μέσα από καινοτόμες δράσεις και προγράμματα ενισχύει το εγχώριο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και αναπτύσσει τη συνεργασία και διασύνδεση με τη διεθνή ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.
Links
- Δείτε το 1o webinar "Real Skills for Scientists – Επιστήμες Μηχανικού" (18/05/2023)
- Δείτε το 2o webinar "Real Skills for Scientists – Επιστήμες Μηχανικού" (25/05/2023)
- Φόρμα Ανατροφοδότησης
- Κύκλος Διαδικτυακών Σεμιναρίων "Real Skills for Scientists - Επιστήμες Μηχανικού". Webinar 1: Δημιουργία, ενδυνάμωση βιογραφικού
- Κύκλος Διαδικτυακών Σεμιναρίων "Real Skills for Scientists - Επιστήμες Μηχανικού". Webinar 2: Πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δικτύωση και επιχειρηματικότητα