Εκδήλωση για τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie του Ορίζοντα Ευρώπη και το πρόγραμμα Erasmus+

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα χρηματοδοτικά εργαλεία των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», καθώς και τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργειών με το πρόγραμμα Erasmus+.

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «MSCA & Erasmus+: Συνέργειες για την ενδυνάμωση και τον μετασχηματισμό του συστήματος Έρευνας & Καινοτομίας», διοργανώνεται την Τρίτη 1η Μαρτίου 2022 (10:30-13:00) από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού).

H εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΚΤ και του ΙδΕΚ ως Εθνικά Σημεία Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη, καθώς και της πρωτοβουλίας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας που υλοποιείται από το ΕΚΤ, και θα εστιάσει στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA) του Ορίζοντα Ευρώπη και του προγράμματος Erasmus+.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, μέλη ΔΕΠ, επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και προπτυχιακούς φοιτητές, μεταδιδάκτορες. Σημειώνεται ότι οι Δράσεις MSCA και το πρόγραμμα Erasmus+ απευθύνονται σε όλους τους οργανισμούς που δρουν στο ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, όπως επιχειρήσεις, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, κλπ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Marlene Bartes, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», και τις στρατηγικές προτεραιότητες της Επιτροπής για την ανάπτυξη συνεργειών με το πρόγραμμα Erasmus+. Επιπρόσθετα, θα ενημερωθούν από την Δρ Φάνη Στυλιανίδου, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) της Ελλάδας, σχετικά με την Δράση «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» στην Πρόσκληση Erasmus+ 2022, ενώ ο Δρ Στυλιανός Μαυρομούστακος, Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης της Κύπρου, θα παρουσιάσει επιπρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης για πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του προγράμματος Erasmus+.

Στην τελευταία ενότητα, θα παρουσιαστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δυνητικούς συμμετέχοντες στις Δράσεις MSCA από τα Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕ) της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά του προς τους ομιλητές καθ'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα ελληνικά (εκτός από την ομιλία της κας Marlene Bartes η οποία θα διεξαχθεί στα αγγλικά), μέσω της πλατφόρμας zoom. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία MSCA για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στην Ελλάδα (ΕΚΤ), Δρ Χριστίνα Πασκουάλ (cpascual@ekt.gr), και στην Κύπρο (ΙδΕΚ), Δρ Άγγελο Ντάντο (antantos@research.org.cy) και Δρ Ιωάννη Θεοδώρου (itheodorou@research.org.cy).

Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie στον Ορίζοντα Ευρώπη

Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie, με προϋπολογισμό περίπου 6,6 δισ. ευρώ (2021-2027), επιδιώκουν να ανταποκριθούν στην ανάγκη της Ευρώπης για μια ισχυρή, ανθεκτική, ευέλικτη και δημιουργική βάση ανθρώπινου δυναμικού, που θα διαθέτει τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων και που θα είναι ικανή να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και να καινοτομεί.

Οι Δράσεις MSCA στηρίζουν ερευνητές από όλο τον κόσμο, σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους και σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Ωφελούν επίσης τα ιδρύματα υποστηρίζοντας άριστα διδακτορικά, μεταδιδακτορικά προγράμματα και συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας, ενισχύοντας την παγκόσμια ελκυστικότητα και προβολή τους και προωθώντας τη συνεργασία πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ άλλων με μεγάλες εταιρείες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», έχουν υποστηριχθεί από τις MSCA πάνω από 65.000 ερευνητές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 1.000 κορυφαία διεθνή δίκτυα για εκπαίδευση διδακτορικών φοιτητών.

Πρόγραμμα Erasmus+

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ). Το πρόγραμμα Erasmus+ δομείται στις 3 ακόλουθες βασικές Δράσεις (Key Actions) για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία:

  • Κινητικότητα των ατόμων
  • Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες «Υγεία» και «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα». Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020.

Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

Το ΙδΕΚ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αρχική ονομασία Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Έκτοτε, το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας, και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς.  Με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Ίδρυμα διεύρυνε από το 2007 το φάσμα των αρμοδιοτήτων του, ενσωματώνοντας στις δραστηριότητές του την υποστήριξη και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το ΙδΕΚ είναι επίσης υπεύθυνο για τον συντονισμό της συμμετοχής της Κύπρου σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, το Πρόγραμμα COST, το Δίκτυο EURAXESS, το Enterprise Europe Network, κ.α. Από το 1999, το ΙδΕΚ φιλοξενεί ένα κεντρικό σύστημα των κυπριακών Εθνικών Σημείων Επαφής για τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ορίζοντα Ευρώπη. Επιπλέον, το ΙδΕΚ προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην εθνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, όπως πληροφόρηση και καθοδήγηση κατά την προετοιμασία προτάσεων έργων (ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, προκαταρκτικούς και πλήρεις ελέγχους προτάσεων, mock interviews, κ.α.), καθώς και κατά τη διάρκεια διαχείρισης χρηματοδοτούμενων έργων.

www.ekt.gr, with information from ΕΚΤ, ΙδΕΚ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή