Δωρεάν οι γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο μέσω του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

Οι γενετικές εξετάσεις αφορούν σε βιοδείκτες για συμπαγείς όγκους, αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου.
27.06.2019

Οι ασθενείς με καρκίνο που παραπέμπονται από τους θεράποντες ιατρούς τους προς τις Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία θα μπορούν να κάνουν γενετικές εξετάσεις με τεχνολογίες αλληλούχησης νέας γενιάς για τη διάγνωση του καρκίνου, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από πλευράς του ασθενή, σε συνέχεια της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, οι γενετικές εξετάσεις αφορούν σε βιοδείκτες για συμπαγείς όγκους, αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, όπου περιγράφονται τα γονίδια προς έλεγχο και οι τρεις κατηγορίες καρκίνου, η παραπάνω διαδικασία θα υποστηριχθεί από την ΗΔΙΚΑ μέσω της εφαρμογής «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» και οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται δωρεάν στις εξής μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ):

  • στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, στο Ερευνητικό Κέντρο Αλ. Φλέμινγκ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ.
  • στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ
  • στο Ηράκλειο Κρήτης στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Στη συνάντηση του Δικτύου στο ΥΠΠΕΘ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που εντάσσεται στις Εμβληματικές Δράσεις που υλοποιεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, με στόχο την ανάδειξη της απήχησης της Έρευνας στην κοινωνία με τρόπο απτό, συγκεκριμένο και ορατό. Το εγχείρημα αυτό, η δημιουργία δηλαδή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, της Ιατρικής του μέλλοντος όπως πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται, στην Ογκολογία υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και φθάνει στο κομβικό στάδιο της παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη. Οι υψηλού κόστους γενετικές εξετάσεις για τον καρκίνο καλύπτονται πλέον από το Δίκτυο και διενεργούνται στις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας που συστάθηκαν το 2018. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι με τη συνεπή στήριξη της Έρευνας τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία ωφελείται άμεσα και ουσιαστικά. Η αγαστή συνεργασία και σύμπνοια μεταξύ των επιστημόνων και των συλλόγων ασθενών αποτελούν εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η Πολιτεία από την πλευρά της έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Ο συντονιστής του Δικτύου, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, Κώστας Σταματόπουλος δήλωσε: «Μετά από μια προπαρασκευαστική περίοδο οκτώ μηνών το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας είναι πλέον στην ευχάριστη θέση να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ασθενείς με καρκίνο. Προτυποποιήθηκαν όλες οι αναλυτικές φάσεις, εξασφαλίστηκε η ποιότητα των αναλύσεων, η δικτύωση των Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας, η διασύνδεση με δομές και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων για την υλοποίηση μιας εθνικής ερευνητικής πρωτοβουλίας με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Η συγκεκριμένη εμβληματική δράση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, δίνει μια ευκαιρία στην ερευνητική κοινότητα να ανοιχτεί προς την κοινωνία καλύπτοντας μια σημαντική της ανάγκη».   

Tο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 και αποτελεί μια πρωτοποριακή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δράση που καθιστά την Ελλάδα συμμέτοχο στη διαμόρφωση του χάρτη της ιατρικής του μέλλοντος.Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής των Εμβληματικών Πρωτοβουλιών που πραγματοποιεί το ΥΠΠΕΘ για ερευνητικές δράσεις σε επιστημονικούς τομείς με άμεσο κοινωνικό όφελος και ενδιαφέρον.

Σκοπός αυτού του Εθνικού Δικτύου είναι η βέλτιστη δυνατή διάγνωση του καρκίνου με προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης του DNA. Στις περιπτώσεις που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί, με βάση τα γενετικά ευρήματα σε κάθε ασθενή, θα εφαρμόζεται εξατομικευμένη θεραπεία αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της και μειώνοντας σημαντικά το κόστος της περίθαλψης. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία στους ασθενείς με καρκίνο να έχουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ισότιμη ιατρική μέριμνα ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής.

www.ekt.gr, with information from Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων