Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αρχεία καλλιτεχνών: Προβληματισμοί και προοπτικές για τη διαχείριση και την προστασία τους»

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθούν ζητήματα που απασχολούν σήμερα όσους εμπλέκονται στη δημιουργία, στη διατήρηση και προστασία του αρχείου ενός καλλιτέχνη, να διερευνηθούν πιθανές λύσεις και προοπτικές, αλλά κυρίως να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος για τη διαχείριση του πολύτιμου αυτού υλικού.
06.05.2019
| upd:
17.05.2019

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αρχεία καλλιτεχνών – Προβληματισμοί και προοπτικές για τη διαχείριση και την προστασία τους» διοργανώνει, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρχείων, το Εργαστήριο Διεπιστημονικών Ερευνών στη Συντήρηση – Ανάδειξη Εικαστικών Έργων, Βιβλιακού & Αρχειακού Υλικού της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Η ημερίδα πραγματοποιείται την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, στις 9:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθούν ερωτήματα και ζητήματα που απασχολούν σήμερα όσους εμπλέκονται είτε στη δημιουργία, είτε στη διατήρηση και προστασία του αρχείου ενός καλλιτέχνη, να διερευνηθούν πιθανές λύσεις και προοπτικές, αλλά κυρίως να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος σε ένα σύγχρονο επιστημονικό πλαίσιο για την προσέγγιση και διαχείριση του πολύτιμου και μοναδικού αυτού υλικού.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν διακεκριμένοι φορείς όπως: το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το εργαστήριο ARTICON, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ., το Μουσείο Μπενάκη-Εργαστήριο Γιάννη Παππά, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη κ.ά., με ομιλητές οι οποίοι θα παρουσιάσουν την εμπειρία των φορέων τους και θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με :

  • το είδος του υλικού που έχει στην κατοχή του ο καλλιτέχνης και γιατί αυτό αποκτά ιδιαίτερο «δημόσιο» ενδιαφέρον ώστε θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε μελετητές και ερευνητές,
  • τις ιδιαιτερότητες των αρχείων καλλιτεχνών (προσωπικό αρχείο με οικογενειακά δεδομένα, υλικό που σχετίζεται με την καλλιτεχνική δημιουργία και την προβολή του έργου του καλλιτέχνη, κ.λπ.)
  • την αξία των αρχείων καλλιτεχνών για την έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό
  • τη νομική υπόσταση των αρχείων και δικαιώματα
  • την εμπειρία από τη διαχείριση φωτογραφικών αρχείων και αρχείων καλλιτεχνών
  • παραδείγματα περιπτώσεων, όπως το Αρχείο του Γιάννη Παππά, το Αρχείο του Γιάννη Τσαρούχη, κ.ά.
  • αποθετήρια αρχειακού υλικού
  • ζητήματα τεκμηρίωσης, διάγνωσης, συντήρησης και προστασίας των αρχείων.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) Δρ Εύη Σαχίνη. Επίσης, στην Γ' Ενότητα της εκδήλωσης θα μιλήσει η Ελενα Λαγούδη με θέμα "Τα ψηφιακά αρχεία των καλλιτεχνών ως πηγή έμπνευσης και γνώσης: η συμβολή του ΕΚΤ στην τεκμηρίωση της εικαστικής δημιουργίας και στην ανάπτυξη ενός δημόσιου χώρου για την τέχνη".

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

www.ekt.gr, with information from Εργαστήριο Διεπιστημονικών Ερευνών στη Συντήρηση – Ανάδειξη Εικαστικών Έργων, Βιβλιακού & Αρχειακού Υλικού