Ψηφιακή Ενιαία Αγορά: Νέοι κανόνες για τη διάθεση των δημόσιων ανοικτών δεδομένων

Η νέα οδηγία αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα και την καινοτόμα χρήση δημόσιων και δημόσια χρηματοδοτούμενων δεδομένων και να συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνολογιών βασιζόμενων σε δεδομένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Την Οδηγία για τα Ανοικτά Δεδομένα και τις Πληροφορίες του Δημοσίου Τομέα, η οποία αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα και την καινοτόμα χρήση δημόσιων και δημόσια χρηματοδοτούμενων δεδομένων και, κατ' επέκταση, να συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνολογιών βασιζόμενων σε δεδομένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Απριλίου 2019. Επόμενο βήμα είναι η έγκρισή του κειμένου από το Συμβούλιο της ΕΕ. Στη συνέχεια τα κράτη μέλη θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμόσουν τους αναθεωρημένους κανόνες εντός δύο ετών προτού αυτοί τεθούν σε ισχύ. Η Επιτροπή θα αρχίσει να διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη με στόχο την ταυτοποίηση των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας, τα οποία θα καθοριστούν σε εκτελεστική πράξη.

Οι νέοι κανόνες διαδέχονται την οδηγία για τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα (2003/98/ΕΚ, η οποία αναθεωρήθηκε το 2013) που διέπει την περαιτέρω χρήση δεδομένων που παράγονται από φορείς του δημόσιου τομέα (π.χ. νομικά δεδομένα, δεδομένα κίνησης, μετεωρολογικά και οικονομικά δεδομένα κ.λπ.) για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς. Στις 25 Απριλίου 2018 η Επιτροπή εξέδωσε τη δέσμη μέτρων για τα δεδομένα του 2018, στην οποία διαφορετικοί τύποι δεδομένων (δημόσια, ιδιωτικά, επιστημονικά δεδομένα) προσεγγίζονται για πρώτη φορά με ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής που αξιοποιεί διαφορετικά μέσα πολιτικής.

Εφεξής, κάθε περαιτέρω χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με την οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα (PSI) πρέπει να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων της ΕΕ. Η επικείμενη εκτελεστική πράξη θα προβεί σε επιλογή ορισμένων συνόλων δεδομένων ιδιαίτερης κοινωνικοοικονομικής σημασίας (σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας) διαθέσιμων δωρεάν και ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API).

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, Άντρους Άνσιπ, και η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε μια κοινή δήλωση: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευρύτατη στήριξη της οδηγίας για τα ανοικτά δεδομένα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα δεδομένα αποτελούν καθοριστικό πόρο της ψηφιακής οικονομίας και μεγάλο μέρος του εν λόγω πόρου παράγεται από τον δημόσιο τομέα. Για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες καινοτομίας που προσφέρουν τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό τα δημόσια και τα δημόσια χρηματοδοτούμενα δεδομένα να είναι εύκολα διαθέσιμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Αυτό ισχύει ιδίως στον τομέα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη των οποίων εξαρτάται από την πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων.

Η ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη προκειμένου να συμβαδίζουν με τις ταχέως μεταβαλλόμενες τεχνολογίες και να άρουν τους φραγμούς που δεν επιτρέπουν σε ΜμΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις να καινοτομούν στον τομέα των πόρων δημόσιων δεδομένων. Χάρη στην οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα που εγκρίθηκε σήμερα, δεδομένα του δημόσιου τομέα σε πραγματικό χρόνο, καθώς και δεδομένα οργανισμών που διεξάγουν έρευνα και δημόσιων επιχειρήσεων θα καταστούν ευκολότερα διαθέσιμα και θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται ευκολότερα τόσο από μηχανές όσο και από τους ανθρώπους».

www.ekt.gr, with information from Ευρωπαϊκή Επιτροπή