To Περιβάλλον και η Βιώσιμη Ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή του Athens Re-Science Festival 2019

Από τις 3 έως τις 7 Απριλίου, το φετινό πρόγραμμα του Athens Re-Science Festival φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που ζούμε, που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας…

Tο Athens Science Festival, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα, επιστρέφει για 6η χρονιά, από τις 3 έως τις 7 Απριλίου 2019 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αλλάζει και φιλοδοξεί να δείξει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η μέριμνα για το μέλλον είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και συναρπαστική!

Οι μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, η πείνα, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ενεργειακή φτώχεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η αλλαγή του κλίματος απαιτούν μια νέα μορφή ανάπτυξης, όπως αυτήν της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας που θα στηρίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες θα μιμούνται τη φύση. Η μετάβαση σε αυτή τη μορφή ανάπτυξης αφορά και τη χώρα μας. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται  η σωστή  γνώση και κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει. Με αυτό το όραμα σχεδιάστηκε το φετινό πρόγραμμα του ASF2019, που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που ζούμε, που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας.

140 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, θα παρουσιάσουν στο κοινό 100 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 60 εργαστήρια για παιδιά, 20 workshops, 30 ομιλίες, 3 εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, ντοκιμαντέρ, ειδικούς διαγωνισμούς και ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία! Δείτε εδώ τα 10 + 1 Highlights του Athens Re-Science Festival

Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικές από τις πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες και δράσεις του φετινού Φεστιβάλ.

Στην τελετή έναρξης του Athens Re-Science Festival, την Πέμπτη 4 Απριλίου, στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ θα μιλήσει ο εμπνευσμένος εξερευνητής Christian Clot, CEO του Adaptation Group. Ο Christian Clot δεν είναι η κλασική περίπτωση εξερευνητή, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία ξενυχτούσε πάνω από ένα χάρτη ονειρευόμενος το τέλειο ταξίδι. Το πάθος του για δημιουργία και επικοινωνία τον οδήγησε στο να συγγράψει αρκετά και διαφορετικού είδους βιβλία, από μυθιστορήματα και κόμικς, μέχρι βιβλία ιστορικού περιεχομένου. Είναι βραβευμένος για τις εξερευνήσεις του και έχει συμμετάσχει σε πολλά ντοκιμαντέρ. Το 2006, κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεών του, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, μελετώντας τις γνωσιακές, ψυχολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την έκθεση του ανθρώπου σε πολύπλοκες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου, στις 18:00, ο Διονύσης Ασημακόπουλος και ο Φραγκίσκος Κολίσης, καθηγητές του ΕΜΠ και η Δρ. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου από το Ελληνικό Φόρουμ Βιοοικονομίας θα εξερευνήσουν τους βέλτιστους τρόπους διαχείρισης των φυσικών πόρων και το πώς η βιοοικονομία αποτελεί μια ελπιδοφόρα απάντηση στις προκλήσεις της εποχής. Στις 19:00, οι καθηγητές Δημήτριος Κουρέτας και Γιώργος Σκαράκης, και ο μοριακός βιολόγος και δημοσιογράφος Σπύρος Μανουσέλης, με συντονιστή τον καθηγητή Φραγκίσκο Κολίση, θα συζητήσουν για τις εφαρμογές αυτής της συναρπαστικής, αλλά και αμφιλεγόμενης επιστήμης της βιοτεχνολογίας που παίζει κεντρικό ρόλο στη βιοοικονομία, με στόχο τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση στα περιβαλλοντικά, ηθικά και πρακτικά θέματα που εγείρει.

Τέλος, στις 21:30, μέσα από απολαυστικές αφηγήσεις, η ομάδα των Science Reactors, θα παρουσιάσει στο κοινό ορισμένες συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες, φιλοδοξώντας να αποδείξει ότι η επιστήμη μπορεί να βελτιώνει τη ζωή μας.

Το Σάββατο, 6 Απριλίου, στις 12:00, ο ουγγρικής καταγωγής Δρ. Kristóf Fenyvesi, ιδρυτής του Experience Workshop International STEAM Movement (Hungary-Finland), καλεί το ενδιαφερόμενο κοινό να λάβει μέρος σε ένα workshop με κοινωνικό χαρακτήρα. Με έμπνευση από το Warka Water Tower που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Arturo Vittori για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Αιθιοπίας στην προσπάθεια εύρεσης πόσιμου νερού, μαζί με τον Fenyvesi το κοινό θα επιχειρήσει να διασυνδέσει την ψηφιακή μοντελοποίηση με την πρακτική άσκηση και τη συλλογική εργασία. Έτσι, καθένας θα μπορέσει θα γίνει πηγή συλλογικής προσπάθειας για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και –φυσικά- της ενίσχυσης της φαντασίας!

Στη συνέχεια, στις 19:00, ο Βασίλης Λιόγκας, μηχανολόγος μηχανικός, σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συντονιστής της διϋπουργικής ομάδας διοίκησης έργου για την κυκλική οικονομία, θα παρουσιάσει στο κοινό τις δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου της χώρας για την επόμενη διετία.

Την ίδια ημέρα, στις 20:30, ο Alexander Fefegha, technologist και συνιδρυτής του Comuzi design & innovation studio, θα μιλήσει στο κοινό για τις ηθικές προεκτάσεις της «εισβολής» της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά, και πιο συγκεκριμένα τις προκατάληψεις που αφορούν στη φυλή και το φύλο. Τι συμβαίνει όταν αυτές «τρυπώνουν» στους αλγοριθμους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και επηρεάζουν σημαντικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα δικαστικές ποινές; Μπορούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να γίνουν όργανα φυλετικών ή βασισμένων στο φύλο προκαταλήψεων; Θα πρέπει να ανησυχούμε ή μήπως υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να εξασφαλίσουμε τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας;

Την Κυριακή, 7 Απριλίου, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για έναν βιώσιμο πλανήτη» και συντονίστρια την επίκουρη καθηγήτρια Κωνσταντίνα Κοτταρίδη. Αποσκοπώντας στην  ανάδειξη νέων στρατηγικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της βιοοικονομίας  και της κυκλικής οικονομίας, ο Παναγιώτης Κολλάς CEO & Founder – UNISCRAP, η Ελένη Σπανίδη, Τεχνολόγος Περιβάλλοντος – APIVITA SA και ο αρχιτέκτονας Σπύρος Κίζης – Κizi Design Studio θα παρουσιάσουν μερικά εύστοχα και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα για τον τρόπο τόσο του επιχειρείν όσο και του παράγειν στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, στις 19:00, ο Αντώνης Κοκόσης, καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο Ξενοφών Μπακούρας, μηχανικός περιβάλλοντος και ειδικός σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, σκοπεύουν να αποδείξουν ότι με την υιοθέτηση τεχνολογικών αλλαγών, τη μετατροπή ερευνητικών επενδύσεων σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και τη διατήρηση της πρωτοπορίας στον τομέα των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της κυκλικής οικονομίας προετοιμάζεται κατάλληλα το έδαφος για μια έξυπνη, καινοτόμα και βιώσιμη βιομηχανία. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Βασίλης Λιόγκας, μηχανολόγος μηχανικός και σύμβουλος του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, στις 20:00, ο βετεράνος του διαστήματος και αστρονταύτης της NASA Clayton C. Anderson, ο ποποίος είχε την ευτυχία να περάσει 167 ημέρες αιωρούμενος πάνω από τον γαλάζιο πλανήτη, να κατανοήσει την ευθραυστότητά του και να θαυμάσει την ομορφιά της Γης, θα μιλήσει στο κοινό του Athens Re-Science Festival 2019 για το συναρπαστικό του ταξίδι πέρα από τα όρια του πλανήτη μας.

Την ίδια ημέρα, μία μεγάλη ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, οι: Ιωάννα Τσίγκανου, Ρωξάνη Καυταντζόγλου, Νίκος Δεμερτζής, Χριστίνα Βαρουξή, Νίκος Γεωργαράκης, Καλλισθένης Αβδελίδης και Αλίκη Μουρίκη θα καταθέσουν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε για να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον, ενώ από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, οι ιστορικοί Μαρία Λεοντσίνη, Κέλλυ Μαυρομμάτη και Μαρία Αλυσανδράτου θα οδηγήσουν το κοινό σε μια εντυπωσιακή περιήγηση στα εκπληκτικά μονοπάτια της σχέσης του ανθρώπου και της οικονομίας με το… δάσος, στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.

Επιπλέον, στο φετινό Athens Science Festival 2019 θα παρουσιαστούν περισσότερα από 15 περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά. Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η παρουσία διχτυών στο βυθό της θάλασσας; Tι θα είχε συμβεί στον πλανήτη μας, εάν δεν είχαν υπάρξει αυτές οι μαζικές εξαφανίσεις ειδών; Τι συμβαίνει σε μία χωματερή; Ποιός έκλεψε τα λουλούδια από τη Μελισσοχώρα; Μπορείς να σώσεις το νερό; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δοθούν στο Athens Re-Science Festival, στην Τεχνόπολη! Tο αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι εδώ.

Το Athens Re-Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) υποστηρίζει το Athens Re-Science Festival 2019 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.

www.ekt.gr, with information from Athens Science Festival