Οι άδειες Creative Commons 4.0 επίσημα διαθέσιμες πλέον και στα ελληνικά

Η μετάφραση της έκδοσης 4.0 των αδειών Creative Commons στα ελληνικά αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στη διάδοση της επιστημονικής, λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε η μετάφραση της τέταρτης έκδοσης των αδειών Creative Commons στην ελληνική γλώσσα, η οποία έγινε με τη συνεργασία της κυπριακής και της ελληνικής ομάδας Creative Commons. Οι άδειες Creative Commons αποτελούν ένα σύνολο τυποποιημένων αδειών πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες επιτρέπουν στους δημιουργούς να διανέμουν το έργο τους ελεύθερα στο κοινό. Οι εν λόγω άδειες ποικίλλουν και ο εκάστοτε δημιουργός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

Δημιουργοί κάθε είδους, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, bloggers, δημόσιοι οργανισμοί, βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς χρησιμοποιούν τις άδειες Creative Commons, ώστε να διαδώσουν έργα τους στο διαδίκτυο δωρεάν, με τους όρους που κατανοούν και κρίνουν κατάλληλους, έχοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι οι χρήστες αυτών θα σεβαστούν τους όρους της άδειας και θα δεσμεύονται από αυτήν.

Οι άδειες Creative Commons ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό Δίκαιο το 2007 από ομάδα εργασίας της οποίας την επιστημονική εποπτεία είχε η τότε πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονυσία Καλλινίκου. Η μετάφραση της έκδοσης 4.0 των αδειών Creative Commons στα ελληνικά, αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διάδοση της επιστημονικής, λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την προώθηση των στόχων του Creative Commons εργάζονται εθελοντές επικεφαλής κατά τόπους ομάδων σε κάθε μία από τις εθνικές δικαιοδοσίες για τις οποίες έχουν ήδη προσαρμοστεί οι άδειες Creative Commons. Το Creative Commons International και οι εθελοντές επικεφαλείς των τοπικών ομάδων είναι ανεξάρτητες και ξεχωριστές οντότητες, ωστόσο συνεργάζονται και συνεισφέρουν εξίσου για να προωθήσουν την υιοθέτηση των αδειών και των εργαλείων που προσφέρει το Creative Commons.

Τα κείμενα των αδειών Creative Commons 4.0 είναι διαθέσιμα παρακάτω:

Αναφορά Δημιουργού 4.0 (CC-BY)
Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-SA)
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0  (CC-BY-NC)
Αναφορά Δημιουργού – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC-BY-ND)
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-NC-SA)
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0


Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 36 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες.

Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons, είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA, είναι ο ελληνικός κόμβος για το Open Data Institute, και είναι μέλος του Open Budget Initiative.

www.ekt.gr, with information from Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ