Μια πρωτότυπη συζήτηση για τις προοπτικές και ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον χώρο της έρευνας, το «Career Talks», διοργανώθηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του έργου ERA-Mobilcar.GR –HORIZON 2020 και της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας».
Στην εκδήλωση καταξιωμένοι ερευνητές από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους παρουσίασαν προοπτικές και ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον χώρο της έρευνας, με έμφαση στα οφέλη της δικτύωσης των ερευνητών σε όλο τον κόσμο, καθώς και στις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν από διάφορα προγράμματα κινητικότητας.
Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Νεκτάριος Νασίκας, φυσικός με εξειδίκευση στη φυσικοχημεία υλικών και Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), ο οποίος αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα ως ερευνητής, την επιστροφή του στη χώρα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τις δυνατότητες που ξεδιπλώνονται στην Ελλάδα για τους νέους ερευνητές. Στη συνέχεια εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το ΕΛΙΔΕΚ υποστηρίζει την έρευνα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε επίσης στο capacity building, τη διαδικασία δηλαδή ανάπτυξης των ικανοτήτων του επιστημονικού δυναμικού, και την ανάγκη στήριξη των νέων επιστημόνων ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην έρευνα και τις επιστήμες γενικότερα.
Ο επόμενος ομιλητής ήταν η Δρ Καλλιόπη Δασύρα, αστροφυσικός και μεταδιδάκτορας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η οποία έχει λάβει το Βραβείο L’Oréal - UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη το 2016. Η Κ. Δασύρα αναφέρθηκε στη δική της προσωπική πορεία ως νέα ερευνήτρια, τις σπουδές και την επιστροφή στην Ελλάδα, την προσήλωσή της στους στόχους και την εν τέλει καταξίωσή της στον χώρο της επιστήμης.
Ο Δρ. Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, υπεύθυνος διασύνδεσης του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Βιοεπιχειρείν” με επιχειρήσεις στον χώρο της βιοτεχνολογίας, πήρε στη συνέχεια το λόγο. Αναφέρθηκε σε ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς νέους ερευνητές αλλά είναι και μείζων θέμα της χώρας, τους τρόπους δηλαδή να συνδυαστεί η έρευνα και η επιστήμη των εργαστηρίων με την επιχειρηματικότητα, ενδυναμώνοντας τελικά την εγχώρια παραγωγικότητα.
Η Δρ. Μαρία Καλιαμπού, Senior Lecturer της νέας ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Yale, μίλησε στην εκδήλωση μέσω skype, καθώς ήταν η μοναδική επιστήμονας από το πάνελ που δεν έχει επιστρέψει μόνιμα στη χώρα, αλλά δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, αποτελώντας στην ουσία μια πρέσβειρα της ελληνικής επιστήμης στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στη δική της πορεία στον χώρο της έρευνας και εξήγησε πώς το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στη διεθνή καριέρα της. Επίσης, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, αλλά και στους τρόπους σύνδεσης της έρευνας στις Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες με την αγορά.
Τελευταίος ομιλητής, ο Δρ Ιωάννης Μπαζιώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε στην οργανωμένη αποστολή της NASA για την επιστροφή μετεωριτών από την Ανταρκτική τον Νοέμβριο του 2017, μίλησε για τη σημασία του να κυνηγάει ένας νέος ερευνητής το όνειρό του! Αναφέρθηκε στη δική του πορεία, τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε, τη σημασία της έμπνευσης των νέων επιστημόνων αλλά και της προσήλωσης στους στόχους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "η επιστήμη είναι lifestyle", είναι δηλαδή ένας τρόπος ζωής, ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών για τον εκάστοτε ερευνητή.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Κλείνοντας την εκδήλωση, επισήμανε το αξιόλογο ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις χώρες του εξωτερικού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», η οποία στοχεύει τη διασύνδεση και τη λειτουργική δικτύωση των Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών, επαγγελματιών μεταξύ τους, είτε έχουν φύγει για το εξωτερικό, είτε παραμένουν στην Ελλάδα, την τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων της κινητικότητας του ανθρωπίνου δυναμικού στις σημερινές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, την κατανόηση των αναγκών των διαφόρων κοινοτήτων και την προβολή των ευκαιριών για συνεργασία και δικτύωση μεταξύ τους.
Τo βίντεο της εκδήλωσης Career Talks στο ΕΙΕ
Η συζήτηση εντασσόταν στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης Ημέρες Καριέρας για Νέους Ερευνητές 2018, που διοργάνωσε το ΕΙΕ στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2018, με στόχο την υποστήριξη των νέων κυρίως ερευνητών στη διαδικασία αναζήτησης ευκαιριών για μία επιτυχημένη σταδιοδρομία στον χώρο της έρευνας (Το βίντεο της 1ης μέρας μπορείτε να το βρείτε εδώ). Το εν λόγω διήμερο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “ERA Mobility and Researchers Career Days in Greece: A contribution to decrease brain drain (ERA-MobilCar.GR -HORIZON 2020)”, το οποίο ενθαρρύνει την κινητικότητα των νέων ερευνητών και έχει στόχο την ανάδειξη επαγγελματικών ευκαιριών για τους νέους επιστήμονες με υψηλά προσόντα που επιθυμούν να εργαστούν στον ευρύτερο χώρο της έρευνας.
Links
- Το βίντεο της εκδήλωσης Career Talks στο ΕΙΕ, 28 Νοεμβρίου 2018
- Το βίντεο της εκδήλωσης 27 Νοεμβρίου 2018
- Το έργο ERA-Mobilcar.GR –HORIZON 2020
- Συνέντευξη Ιωάννη Μπαζιώτη στις "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας"
- Συνέντευξη Καλλιόπης Δασύρα στις "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας"
- Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
- Η πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας"