Μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα των ναυτιλιακών διοργάνωσε το Enterprise Europe Network-Hellas, το μεγαλύτερο δίκτυο της χώρας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στις 6 και 7 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια. Η διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν μια πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, που είχε την επιμέλεια της διοργάνωσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, ώστε να πραγματοποιήσουν διεθνείς επιχειρηματικές και ερευνητικές συνεργασίες.
Η συμμετοχή ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων ήταν μεγάλη, καθώς 113 οργανισμοί (66 και 47 ξένοι οργανισμοί από 18 χώρες) πραγματοποίησαν πάνω από 275 διμερείς συναντήσεις σε μια προσπάθεια να συνάψουν εμπορικές, τεχνολογικές ή ερευνητικές συνεργασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά.
Η εκδήλωση απευθυνόταν σε επιχειρήσεις, clusters και ερευνητικούς φορείς στον τομέα των ναυτιλιακών και αποτέλεσε προστιθέμενη αξία στη συμμετοχή των φορέων στη Διεθνή Έκθεση Ποσειδώνια 2018 (4-8 Ιουνίου). Μέσω στοχευμένων διμερών συναντήσεων διάρκειας 30 λεπτών, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επαφές με δυνητικούς συνεργάτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, να προσεγγίσουν νέους πελάτες/προμηθευτές, να εντοπίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, με στόχο την αξιοποίησή τους, και να δημιουργήσουν νέες ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο των ανοικτών προσκλήσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία Ορίζοντας 2020.
Στο αποτέλεσμα αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης Διεθνούς Έκθεσης στον τομέα των ναυτιλιακών. Για περισσότερα από 45 χρόνια, η Διεθνής Έκθεση Ποσειδώνια αποτελεί την καθιερωμένη συνάντηση της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. Η φετινή συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Ποσειδώνια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με περισσότερους από 2.009 εκθέτες και με το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών των τελευταίων ετών (23.000 από 98 χώρες).
Οι τομείς που καλύφθηκαν από την εκδήλωση ήταν:
- Ναυπηγική, Τεχνολογίες και εξοπλισμός ναυπηγείων
- Περιβαλλοντικά βιώσιμη ναυπηγία
- Ηλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης ναυτιλίας, συστήματα επικοινωνίας & πλοήγησης
- Μηχανικά και βοηθητικά συστήματα ναυτιλίας
- Εφοδιαστική εμπορευματικών μεταφορών (transport logistics)
- Λιμάνια
- Ναυτιλιακές υπηρεσίες
- Υπηρεσίες και Τεχνολογίες για ασφάλεια στη θάλασσα
- Έρευνα και καινοτομία στην επιστήμη της θάλασσας
- Θαλάσσια βιο-οικονομία
Οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό ήταν: Τουρκία, Κύπρος, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία.
Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν αμείωτο, καθώς οι στοχευμένες και προγραμματισμένες συναντήσεις, διάρκειας 30 λεπτών, διήρκεσαν δυο ημέρες από το πρωί έως αργά το απόγευμα (6-7 Ιουνίου), στο περίπτερο του Enterprise Europe Network-Hellas στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo.
Η αξιολόγηση της εκδήλωσης από τους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα θετική, τόσο όσον αφορά στην άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης όσο και στη σημασία μιας τέτοιας διοργάνωσης στην Ελλάδα στον τομέα των ναυτιλιακών. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να συζητήσουν προοπτικές συνεργασίας σε έναν τόσο σημαντικό τομέα για την ελληνική οικονομία όπως είναι ο τομέας των ναυτιλιακών. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναπτύσσονται συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΕΚΤ με την υποστήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, της ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, καθώς και της θεματικής ομάδας "Maritime Industries & Services" του δικτύου Enterprise Europe Network.