«Συνάντηση ιστορίας και λογοτεχνίας στη σύγχρονη έρευνα» στον νέο κύκλο διαλέξεων του ΕIE

Από την Τρίτη 6 Φβρουαρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.
02.02.2018

Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομείς Βυζαντινών Ερευνών και Νεοελληνικών Ερευνών), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει τον Φεβρουάριο τον Β΄ Kύκλο Oμιλιών 2017-2018, με θέμα "Συνάντηση ιστορίας και λογοτεχνίας στη σύγχρονη έρευνα".

Μπορεί ένας ιστορικός να λάβει ερεθίσματα από τη λογοτεχνία που θα «μπολιάσουν» τη σκέψη και τη μεθοδολογία του; Είναι δυνατόν λογοτεχνικά σύμβολα και εικόνες να βοηθήσουν έναν ιστορικό να καταστήσει εύληπτα τα επιχειρήματά του τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και διδασκαλίας; Έχει σχέση η γραφή του ιστορικού με τη γραφή του λογοτέχνη; Πώς μεταφράζει ο ιστορικός μια πηγή η οποία γράφτηκε ως λογοτεχνικό έργο; Μπορεί ένας λογοτέχνης να είναι και ιστορικός ή το αντίστροφο; Ο κύκλος ομιλιών «Συνάντηση ιστορίας και λογοτεχνίας στη σύγχρονη έρευνα» θα αποτυπώσει αυτά και άλλα ερωτήματα, στα οποία οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να προτείνουν απαντήσεις.

Από την Τρίτη 6 Φβρουαρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018
Συνάντηση ιστορίας και λογοτεχνίας τη σύγχρονη έρευνα - Γεράσιμος Μέριανος, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Νικήτας Σινιόσογλου, Εντεταλμένος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Από τη λογοτεχνική μυθοπλασία στην ιστορική έρευνα -  Ουρανία Πολυκανδριώτη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Μέσα από τις ρωγμές της ιστορίας - Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018
Άσμα ασμάτων: Αινίγματα ενός ξεκάθαρου κειμένου - Χαράλαμπος Μαγουλάς, Διδάκτωρ Επιστημών Γλώσσας.
Nietzsche ex machina. O Νίτσε και η γραφομηχανή του - Νικήτας Σινιόσογλου, Εντεταλμένος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018
Όψεις της μεσαιωνικής βασιλείας και πεδία βίας: Αφορμήσεις και αντηχήσεις μεταξύ λογοτεχνίας και ιστορίας -  Γιάννης Στόγιας, Ερευνητής-επιμελητής, Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ.
Οι τελευταίες ημέρες ενός φιλόσοφου: Πειραματική φιλοσοφία, λογοτεχνία και ιστορία του πολιτισμού στο έργο του Humphry Davy (1778-1829) - Βαγγέλης Κούταλης, Υποψήφιος διδάκτωρ, Εργαστήριο Ιστορίας και Επιστημολογίας της Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Borges oeconomicus: «Το χρήμα είναι χρόνος μέλλοντας» - Γεράσιμος Μέριανος, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018
Ο Μιχαήλ Ψελλός του Γιάννη Πάνου: «Είμαι ένας φτιαγμένος από πολλούς» - Ευδοξία Δελλή, Εκλεγμένη Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ακαδημία Αθηνών - Επιστημονική συνεργάτης Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Τα κρυμμένα αίτια και η ασύνθετος τύχη. Σχόλιο για τον Καβάφη και την ιστορία - Κατερίνα Γκίκα, Αρχαιολόγος, Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.
Η δεύτερη ζωή των έργων ζωγραφικής στα μυθιστορήματα του Jorge Semprún - Ευγενία Δρακοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr ή στη σχετική ιστοσελίδα.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

www.ekt.gr, with information from Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)