«Η Γένεση του Νομίσματος» στον νέο κύκλο ομιλιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Από την Τρίτη 7 Νοεμβρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, αλλά και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν πέντε ενδιαφέρουσες διαλέξεις.
03.11.2017

Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητας), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και το Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο Αθηνών διοργανώνουν τον Νοέμβριο τον ΣΤ΄ Kύκλο Oμιλιών 2016-2017, με θέμα “εφ΄ ο το νόμισμ΄ελήλυθε. Η Γένεση του Νομίσματος”. Αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής ζωής πλέον, το νόμισμα και η ιστορία του, κρύβουν ακόμα πολλές άγνωστες ή αμφισβητούμενες πτυχές. Η γένεση και η εισαγωγή του στην οικονομική πρακτική αποτελούν κάποιες από αυτές. Στον κύκλο αυτό, επιχειρείται μια πολυεπιστημονική προσέγγιση των αρχών του νομίσματος και των χαρακτηριστικών εκείνων που μετατρέπουν το άμορφο μικρό κομμάτι μετάλλου σε κερμάτιο με αξία – πραγματική και συμβολική.

Από την Τρίτη 7 Νοεμβρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, αλλά και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν πέντε ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:

Τρίτη 7 Νοεμβρίου
Προ-νομισματική οικονομία στις κοινωνίες της εποχής του Χαλκού - Άννα Μιχαηλίδου, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Η εμφάνιση του νομίσματος στην Μικρά Ασία και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου - Δήμητρα Τσαγκάρη, Νομισματολόγος, Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου
«Εφ’ ο το νόμισμ’ ελήλυθε» - Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Κυκλοφορία και αποθησαυρισμός νομισμάτων στην αρχαία Ελλάδα - Παναγιώτης Τσέλεκας, Λέκτορας,  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου
Η δήλωση της Αρχής: Πόλεις και θεοί στους χαρακτήρες των νομισμάτων - Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου.
Η συμβολή της συντήρησης των νομισμάτων στην έρευνα. Η περίπτωση του Εργαστηρίου Συντήρησης του Νομισματικού Μουσείου - Έλενα Κοντού, Νίκη Κατσικώστα, Ρεβέκκα Μαντά, Ασπασία Ραρρή, Μαργαρίτα Σορώτου, Νίκος Σιναδινάκης. Τμήμα Συντήρησης του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου
Τα συστήματα βάρους των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων - Σελήνη Ψωμά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Αρχαίας Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κοιτασματολογική προέλευση των μετάλλων των αρχαίων νομισμάτων: Τεχνικές προσδιορισμού και παραδείγματα - Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου
Athens Ingot Project - Dan Peterman, University of Illinois at Chicago.

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ ή να απευθυνθείτε στο τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

www.ekt.gr, with information from Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)