Ημερίδα με θέμα "Η Ψηφιοποίηση στον τομέα του Πολιτισμού και το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη" διοργανώνει η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» Ελλάδας), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στις 18 Μαΐου 2017, στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας - Athens Digital Arts Festival (Παλαιά έδρα του Instituto Cervantes Atenas, Μητροπόλεως 23, Αθήνα). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες και οι προτεραιότητες του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», με ιδιαίτερη αναφορά στην ψηφιοποίηση, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές ψηφιοποίησης στο πολιτιστικό πεδίο από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Ανάμεσα στους φορείς που θα συμμετάσχουν στην Ημερίδα είναι και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η Αγάθη Παπανότη και ο Χάρης Γεωργιάδης θα παρουσιάσουν τη νέα διαδικτυακή πύλη, SearchCulture.gr, που αναπτύχθηκε και διατίθεται από το ΕΚΤ, παρέχοντας κεντρική πρόσβαση και ενιαία αναζήτηση σε ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο που παράγεται στη χώρα μας από έγκριτους φορείς. Συγκεκριμένα, μέσω του SearchCulture.gr, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε περισσότερα από 160.000 τεκμήρια από 55 συλλογές 43 πολιτιστικών φορέων, με το περιεχόμενο αυτό να εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικό από νέους φορείς.
Η Γεωργία Τζένου θα παρουσιάσει τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στον Ορίζοντα 2020, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Έρευνα & Καινοτομία της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, καθώς και το πρόγραμμα COSME για την Ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που εστιάζει στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση (εγγυήσεις και επιχειρηματικά κεφάλαια), στην πρόσβαση στις αγορές, στην καλλιέργεια επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην προώθηση της επιχειρηματικής κουλτούρας.
Η ημερίδα συνιστά μία άριστη ευκαιρία δικτύωσης, καθώς στην εκδήλωση θα δώσουν το παρών, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωποι των Γραφείων «Δημιουργική Ευρώπη» Κύπρου, Ισπανίας και Σερβίας.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά, ανακοινώνοντας και το Ανοιχτό Κάλεσμα καλλιτεχνών, με φετινό θέμα #PostFuture. Με τη θεματική #PostFuture, το ADAF 2017 καλεί τους συμμετέχοντες να φανταστούν το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, η εικονική πραγματικότητα τείνει να αναμειγνύεται με την καθημερινότητα και να επηρεάζει κάθε πτυχή της. Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής αντικατοπτρίζεται από τη σύγκλιση των ορίων μεταξύ «αληθινού» και «εικονικού», η φετινή διοργάνωση θα εξερευνήσει τον τρόπο που οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν την πορεία της τέχνης και, γενικότερα, των κοινωνιών.
1055 καλλιτέχνες από 67 χώρες υπέβαλαν τις προτάσεις τους, προσφέροντας στο ADAF τεράστια ποσότητα έμπνευσης και δημιουργικότητας. Το ADAF 2017 θα διερευνήσει το απροσδιόριστο μέλλον ανταλλάσσοντας απόψεις υπό το θέμα #PostFuture αλλά και τις τέσσερις βασικές υποκατηγορίες του: #PostDigital, #PostEconomies, #PostHumanities και #PostNature.
Το ΕΚΤ είναι θεσμικά αρμόδιο για τη συλλογή, οργάνωση, διάθεση και διατήρηση του συνόλου της ελληνικής επιστημονικής, ερευνητικής και πολιτιστικής παραγωγής (περιεχόμενο και δεδομένα) και τη διάχυσή της, εντός και εκτός της χώρας. Αναδεικνύει την ψηφιακή μας κληρονομιά μέσω σύγχρονων τεχνολογιών και υποδομών και διασφαλίζει στο διηνεκές το αποτέλεσμα μεγάλων έργων ψηφιοποίησης που χρηματοδοτούνται με δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς πόρους, προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας. Το ΕΚΤ έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο εγκαθιδρυμένων συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς και με σημαντικούς φορείς παραγωγής έγκριτου περιεχομένου στην Ελλάδα, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, και με προσανατολισμό προς την κοινωνία.
Παράλληλα, ο οργανισμός παρέχει ευρεία πληροφόρηση για τα θέματα έρευνας & καινοτομίας, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020), προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα (ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου ελληνικού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης), και παράγει στατιστικές & δείκτες για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα (όντας μέλος του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος ως υπεύθυνος φορέας παραγωγής των εθνικών στατιστικών που αφορούν τις δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας).
Links
- Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Η Ψηφιοποίηση στον τομέα του Πολιτισμού και το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη»
- 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας - Athens Digital Arts Festival
- "Δημιουργική Ευρώπη" Ελλάδας
- SearchCulture.gr
- Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020
- Enterprise Europe Network - Hellas