Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), αποσκοπώντας στη διαχρονική προβολή της ιστορίας του, μέσα από το έργο των ερευνητών που το υπηρέτησαν, και με αφορμή τη πληρέστερη συγκρότηση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου (http://www.pasteur.gr/ha/) που διατηρεί, διοργανώνει εκδήλωση, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με θέμα: "Εμπλουτισμός του Ιστορικού Αρχείου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ): Αρχείο Γεωργίου Ιωαννίδη και Ζωής Μελλά - Ιωαννίδη".
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), ένα ερευνητικό και διαγνωστικό κέντρο με σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία και τη βιολογική έρευνα, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, έχοντας μια ιστορία που πλησιάζει τον έναν αιώνα (ίδρυση 1919). Έναν αιώνα που σηματοδοτήθηκε από σημαντικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή, την κοινωνική μέριμνα και την επιστήμη στη χώρα μας και διεθνώς, δίνοντας στο ΕΙΠ μια πολυεπίπεδη μοναδική ιστορική διαδρομή.
Μολονότι από την συγκρότησή του έχει ως κύριο άξονα ενδιαφέροντος τη δημόσια υγεία, κινείται παράλληλα σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας που καλύπτουν τα πεδία της ανοσολογίας, της μικροβιολογίας και της βιοχημείας, τομείς που με το πέρασμα των χρόνων απαιτούν τη χρήση όλο και πιο σύνθετων και διευρυμένων τεχνολογικών προσεγγίσεων.
Από το 2009, το ΕΙΠ, ξεκίνησε μία προσπάθεια διάσωσης και αξιοποίησης των ιστορικών του αρχείων και τεκμηρίων. Η συνολική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του Ιστορικού Αρχείου του ΕΙΠ, ξεκίνησε με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, τον Ιούνιο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2011. Για την ορθή καταγραφή, οργάνωση και ψηφιοποίηση των τεκμηρίων του Ιστορικού Αρχείου του ΕΙΠ, ολοκληρώθηκαν δράσεις που περιελάμβαναν την ταξινόμηση-περιγραφή, την εκκαθάριση, την αποθήκευση/συντήρηση/διατήρηση, την τεκμηρίωση, την ψηφιοποίηση και τη δημιουργία βάσης δεδομένων του πλούσιου ιστορικού αρχείου του Ινστιτούτου. Για τη δημοσιοποίηση του υλικού σχεδιάστηκαν, επίσης, η ιστοσελίδα που φιλοξενεί το ψηφιακό κομμάτι του αρχείου, καθώς και ο εκθεσιακός χώρος-μουσείο.
Το ψηφιακό υλικό που διατηρείται στη βάση δεδομένων του ιστορικού αρχείου του Ινστιτούτου αποτελεί πλέον μια αξιόλογη ερευνητική υποδομή για τη μελέτη όχι μόνον της ιστορίας του Ινστιτούτου αλλά και της ιστορίας της Ιατρικής, της Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής της Υγείας, της Κοινωνιολογίας, της ιστορίας των Ελληνικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων, των Ελληνο-Γαλλικών Σχέσεων, κ.λπ.
Το 2016 έγινε ένα ακόμα βήμα για τον εμπλουτισμό και τη πληρέστερη λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου του ΕΙΠ, καθως με τη δωρεά του Αρχείου Γεωργίου Ιωαννίδη & Ζωής Μελά-Ιωαννίδη, μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια της διάσωσης, της περαιτέρω ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής διαχείρισης του αρχειακού υλικού του Ινστιτούτου, ώστε να καταστεί άμεσα προσβάσιμο στους ερευνητές και το κοινό, και να αναδειχθεί σε πόλο έρευνας, ιστορικού και κοινωνιολογικού χαρακτήρα.
Η Ζωή Μελά – Ιωαννίδη (1898-1996), Ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, υπήρξε πρωτοπόρος Ελληνίδα Επιστήμονας, από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Ο Γεώργιος Ιωαννίδης (1893-1953), Ιατρός Μικροβιολόγος, Διευθυντής του Μικροβιολογικού Τμήματος και Υποδιευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, υπήρξε ένας πρωτοπόρος ερευνητής και εργαστηριακός ιατρός, με ήθος και ευρύτητα σκέψης.
Τα πολύτιμα τεκμήρια που συγκροτούν τη βάση δεδομένων του Αρχείου, καταγράφουν τον τρόπο με τον οποίο το Ινστιτούτο συστάθηκε, παρουσιάζουν τις μεταλλαγές που υπέστη σταδιακά το Ίδρυμα όλο αυτό το διάστημα και αναδεικνύουν την ιστορικότητα του ΕΙΠ καλύπτοντας ένα ιστορικό κενό ως προς το πεδίο της έρευνας και της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.
Με αφορμή λοιπόν, τη δωρεά του Αρχείου Γεωργίου Ιωαννίδη & Ζωής Μελά-Ιωαννίδη που αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου του ΕΙΠ, το Ίδρυμα, εκφράζωντας τις ευχαριστίες του προς την διαθέτιδα του αρχείου, θα διοργανώσει, την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου (17.00-20.30), στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, εκδήλωση με θέμα: "Εμπλουτισμός του Ιστορικού Αρχείου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ): Αρχείο Γεωργίου Ιωαννίδη και Ζωής Μελλά - Ιωαννίδη", ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλοι που έχουν στην κατοχή τους υλικό αλλά και αναμνήσεις από το ΕΙΠ, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος του στην ελληνική κοινωνία.
Tη διοργάνωση της εκδήλωσης υποστηρίζουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας, Κλινικής Βιοχημείας. Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι ελεύθερη. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 210 6478872.