Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (International Science Film Festival of Athens-ISFFA) πραγματοποιείται από 17 έως 23 Οκτωβρίου 2016 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με κεντρικό θέμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή». Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από το CAID Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης, πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ομιλίες, μαθητικές προβολές, εκθέσεις και διαλέξεις, με στόχο την πιο αποτελεσματική διάδοση της επιστημονικής γνώσης.
Το «Περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή» επιλέχθηκε ως κεντρικό θέμα για τη φετινή διοργάνωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και στην καθημερινότητά μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί και μία ημερίδα με προβολές ταινιών και ομιλία από τη Δρ Δήμητρα Φούντα (Κύρια ερευνήτρια Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) στις 12 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα «Μεταβολές του κλίματος με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο – Μελλοντικές εκτιμήσεις και επιπτώσεις».
Και στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνονται αξιόλογες συμμετοχές ντοκιμαντέρ, με περισσότερες από 80 συμμετοχές από το εξωτερικό, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, όπως Θετικές Επιστήμες, Ιατρικές Επιστήμες, Βιολογία και Γενετική, Αστρονομία, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Ιστορία της Επιστήμης, Άγρια Ζωή και Αρχαιολογία.
Μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αφορούν στη ζωή του λαμπρού μαθηματικού Alan Turing, στο έργο του σημαντικού επιστήμονα Maurice Hilleman για την καταπολέμηση των παιδικών ασθενειών, στο πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο του Sir Isaac Newton, sequel του βραβευμένου ''Galileo: Fighting in the Dawn of Modern Science'', στο καινούριο διαστημόπλοιο της NASA, Νew Horizons, που στέλνει συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον Πλούτωνα πίσω στη Γη, σε έναν μοναδικό ύφαλο που ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον των ωκεανών και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, στην εξερεύνηση ενός αρχαίου απομακρυσμένου δάσους, την οδύσσεια μιας ερευνητικής αποστολής σε ένα μοναδικό οικοσύστημα απρόσβλητο από ανθρώπινη παρουσία για την εξερεύνηση μια από τις πλουσιότερες και ελάχιστα γνωστές περιοχές βιοποικιλότητας στον κόσμο, καθώς και πολλές ενδιαφέρουσες προβολές για την άγρια φύση.
Ολες οι προβολές, οι οποίες πραγματοποιούνται καθημερινά, μετά τις 18.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) έχουν ελληνικούς υπότιτλους και, οπώς κάθε χρόνο, η είσοδος είναι ελευθερη. Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν, είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα, καθώς και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.