Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ/ΕΤΑΚ), συμμετέχουν και φέτος στην 81η ΔΕΘ, από τις 10 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, φιλοξενώντας στο περίπτερό τους πρωτοποριακά ερευνητικά αποτελέσματα των εποπτευόμενων ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, καθώς και καινοτόμα προϊόντα της αποτελεσματικής συνεργασίας της ελληνικής ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις.
Μέσα από προβολές και παρουσιάσεις, διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα, διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια, οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας στους τομείς της Πληροφορικής και των Υπολογιστικών Επιστημών, της Ιατρικής-Βιοϊατρικής, των Φυσικών Επιστημών, της Θαλάσσιας Έρευνας, της Μοριακής Βιολογίας, της Ενέργειας. Ειδικότερα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία σχετίζονται με:
- Ρομποτικά συστήματα συναρμολόγησης
- Ψηφιακή ανάλυση των συνθηκών σε εργασιακά περιβάλλοντα
- Έλεγχο της επιβάρυνσης του πληθυσμού από ακτινοβολίες
- Διαχείριση γεωδυναμικών φαινομένων, όπως το τσουνάμι
- Αμυντικές περιβαλλοντικές και βιομηχανικές εφαρμογές
- Ιατρικές διαγνωστικές εφαρμογές και γονιδιακή μοριακή ανάλυση
- Αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
- Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, την εργασία και την κατάρτιση
- Εξοπλισμό που αξιοποιείται σε αποστολές στο Διάστημα
- Ανάλυση και ανάδειξη συγκεκριμένων περιόδων της ιστορίας
- Ψηφιακές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και τεχνολογίες ανάδειξης πολιτιστικών θεμάτων
- Εξειδικευμένες τεχνολογίες για τη θαλάσσια έρευνα
- Βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας στις πόλεις
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα ενδιαφέροντα εκθέματα που θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο της ΓΓΕΤ είναι και τα ακόλουθα:
• Φωτονικοί Αισθητήρες Ασύρματης Δικτύωσης για Αμυντικές, Περιβαλλοντικές και Βιομηχανικές Εφαρμογές, ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΙΕ): Οι αισθητήρες πλαστικών οπτικών ινών χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, χαμηλό κόστος και πολυπλοκότητα, καθώς και ασφαλή λειτουργία και υψηλή ανθεκτικότητα σε απαιτητικά περιβάλλοντα (εύφλεκτα, εκρηκτικά, υψηλών Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, κ.α.), επιτρέποντας την ενσωμάτωση τους σε ασύρματα δίκτυα, για την συνεχή παρακολούθηση διαφόρων κρίσιμων διεργασιών και παραμέτρων λειτουργικής κατάστασης σε βιομηχανικές, περιβαλλοντικές και αμυντικές εφαρμογές. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα που αναπτύχθηκε από Έλληνες ερευνητές σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι European Defence Agency-EDA, Bayern Chemie GmbH (Germany), KLEEMANN Lifts S.A. and PRISMA electronics S.A
• Be There Now!, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΙΠ)/ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ): Το "Be There Now!" είναι ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να βλέπουν ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ψηφιακά τοπία ή ακόμη και σε πίνακες ζωγραφικής, την οποία μπορούν να «φωτογραφήσουν» ψηφιακά και να αποστείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έχει εγκατασταθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους πολιτισμού και πληροφόρησης (μουσεία, αεροδρόμια, γραφεία ενημέρωσης, εκθέσεις, ακόμη και σε κινούμενο όχημα) και έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες άτομα, αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.
• SARAFun–Ρομποτικό σύστημα έξυπνης συναρμολόγησης αντικειμένων με χρήση εξελιγμένων λειτουργιών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ε.Κ.Ε.Τ.Α: Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) είναι τεχνικός συντονιστής του ερευνητικού έργου SARAFun. Στόχος του έργου είναι να επιτρέψει σε έναν μη εξειδικευμένο χρήστη να ενσωματώνει μία νέα εργασία συναρμολόγησης που απαιτεί δύο χέρια σε ένα συνεργατικό ρομπότ, σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας μέρας. Το έκθεμα θα παρουσιάσει το ρομποτικό σύστημα μαζί με αρχικά αποτελέσματα του έργου που αφορούν την αυτόματη αναγνώριση και εντοπισμό αντικειμένων με χρήση τρισδιάστατων μοντέλων καθώς και την ασφαλή φυσική διεπαφή ανθρώπου-ρομπότ.
Τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου της ΓΓΕΤ και ΕΥΔΕ/ΕΤΑΚ θα λάβουν χώρα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00μ.μ. με ελεύθερη ανοικτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων. Αμέσως μετά, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ανοιχτή Ημερίδα με τίτλο: «Πολιτική για την Έρευνα : Η νέα Προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020», στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων του Περιπτέρου 15, ώρα 16:00 – 17:30. Εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕKT) θα παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις για να προβάλλουν τα ερευνητικά επιτεύγματα των ελληνικών φορέων στα Social media και τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ.
Επίσης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΔΕΘ, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει την έκθεση ΙΔΕΑ-Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30π.μ., ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, Κώστας Φωτάκης.
Links
- Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
- Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
- Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας
- Πρόγραμμα Ημερίδας «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020»
- Πρόσκληση για την εκδήλωση στο ΝΟΗΣΙΣ (.pdf)
- Συμμετοχή του ΕΙΕ στο περίπτερο της ΓΓΕΤ στην 81η ΔΕΘ (.pdf)