Επειτα από μία φιλόδοξη και επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας Athens Science Festival επιστρέφει για δεύτερη χρονιά φέτος με θέμα 'Επιστήμη και Τεχνολογία: από τη θεωρία στην πράξη' στις 17-22 Μαρτίου 2015 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με ελεύθερη είσοδο. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό 'Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo', το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 'INNOVATHENS', την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, και σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει το 2o Athens Science Festival ως Χορηγός Επικοινωνίας.
Στόχος του 2ου Athens Science Festival είναι να αναδείξει, με εύληπτο τρόπο, τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και να επικοινωνήσει τη σημασία της επιστήμης στο ευρύ κοινό. Το Φεστιβάλ, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, περιλαμβάνει δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές και φοιτητές, αλλά και στο ευρύ κοινό: εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.
Η παρουσία χιλιάδων μαθητών, καθώς και ενός σημαντικότατου αριθμού επισκεπτών, τα θετικά σχόλια και ο ενθουσιασμός για τις εκδηλώσεις του πρώτου Φεστιβάλ ήταν καθοριστικά προκειμένου να επαναληφθεί η διοργάνωση και να ξεκινήσει μια προσπάθεια καθιέρωσης του Φεστιβάλ ως ετήσιο θεσμό. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι συμμετείχαν 60 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί φορείς με 700 συνολικά διοργανωτές, ανάμεσα στους οποίους 75 ομιλητές και 45 καλλιτέχνες.
Τα θεματικά πεδία που καλύπτει το Φεστιβάλ είναι Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Βιοεπιστήμες, Γεωλογία, Μαθηματικά, Επιστήμες Περιβάλλοντος, Αειφόρος Ανάπτυξη, Επιστήμες Υγείας, Διατροφή, Αστρονομία και Διάστημα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης, Επιστήμη και Τέχνη.
Ενδεικτικά, μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας είναι τα παρακάτω: Μπορώ να ταξιδέψω στο χρόνο; Τα μάτια μου γιατί ανοιγοκλείνουν; Γιατί καίνε οι πιπεριές; Τα μαθηματικά χορεύονται; Μπορούμε να επιβιώσουμε στην Ανταρκτική; Εκπέμπουν τα κινητά μας βλαβερή ακτινοβολία; Είναι ο άνθρωπος φτιαγμένος από αστερόσκονη;
Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν ζώνες στόχευσης: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη για τα σχολεία και η απογευματινή και βραδινή ζώνη για ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στις οικογένειες και το ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια των 6 ημερών του φεστιβάλ αναμένονται περίπου 10.000-15.000 επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο.