Επιτυχημένη η ελληνική επιχειρηματική αποστολή Futurematch στην έκθεση CeBIT 2015

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών CeBIT στο Ανόβερο της Γερμανίας από 16 εως 20 Μαρτίου 2015. Τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης από το Enterprise Europe Network, υποστήριξε ο ελληνικός κόμβος του δικτύου, Enterprise Europe Network - Hellas, συντονιστής του οποίου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Enterprise Europe Network (EEN) διοργάνωσε για 17η συνεχόμενη χρονιά το Brokerage Event Futurematch, όπου έλαβαν χώρα στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις B2B μεταξύ επιχειρήσεων (τόσο επισκεπτών, όσο και εκθετών). Η εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων φιλοξενήθηκε σε ειδικό περίπτερο στο Hall 9 (Research & Innovation) και συμμετείχαν 280 επιχειρήσεις από 47 χώρες. Κατά τη διάρκεια των 5 ημερών, έλαβαν χώρα 1.348 συναντήσεις επιχειρηματικής συνεργασίας, εκ των οποίων το 85% είχαν καθαρά διεθνή χαρακτήρα. Η ελληνική παρουσία περιλάμβανε 8 επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα (Draxis, Envision, Modus, Singular Logic, Tic Tac Data Recovery, Telesto, Vidavo, Ε.Κ. Αθηνά) και αποτελεί σημαντικό δείκτη εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Κατά την εκδήλωση, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία start-up επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από τα EIT ICT Labs, τα οποία επισημοποίησαν τη συνεργασία τους με το ICT Sector Group του ΕΕΝ, στοχεύοντας στη δημιουργία συνεργειών προς όφελος των επιχειρήσεων που είναι μέλη και των δύο δικτύων. Το ICT Sector Group του Enterprise Europe Network προωθεί διεθνείς επιχειρηματικές συνεργασίες και παρέχει πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού, ενώ τα EIT ICT Labs υποστηρίζουν επιλεγμένες start-ups από όλη την Ευρώπη στα βήματά τους προς την εμπορική επιτυχία.

Τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων υποστήριξε ο ελληνικός κόμβος του δικτύου, Enterprise Europe Network - Hellas (http://www.enterprise-hellas.gr) και συγκεκριμένα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Υψηλό ήταν και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες του δικτύου Ideal-ist, το οποίο προσφέρει καθοδήγηση και δικτύωση για τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020. Το Ideal-ist είναι το δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Το Enterprise Europe Network-Hellas στην υπηρεσία των ελληνικών επιχειρήσεων

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και περιλαμβάνει πλέον 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Συντονιστές του Enterprise Europe Network-Hellas είναι το Δίκτυο Πράξη και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).