1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

20.04.2015

Η Συντονιστική και η Επιστημονική Επιτροπή του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα 23, 24 και 25 Οκτωβρίου 2015, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους, να υποβάλλουν εργασίες για συμμετοχή στο συνέδριο και στα πρακτικά του, μετά από κρίση.

Το συνέδριο που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής εκπαίδευσης, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής) και το ΤΕΙ Θεσσαλίας (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας) απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς (Προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης), μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε εκπαιδευτές ενηλίκων και ερευνητές του ευρύτερου εκπαιδευτικού τομέα αλλά και σε Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακού φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και να θέσει τις βάσεις ευρύτερων προβληματισμών αναφορικά με την υιοθέτηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής καινοτομίας που έχει σχέση, είτε με τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε με κάθε άλλη πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.

Στο συνέδριο μπορούν να υποβληθούν (α) πλήρη άρθρα-εισηγήσεις, (β) βιντεο-εισηγήσεις, (γ) εργαστηριακές παρουσιάσεις και (δ) Εκπαιδευτικά Σενάρια μέχρι τις 31/05/2015 (Λήξη προθεσμίας υποβολής εργασιών).

Οι εισηγήσεις και οι εργαστηριακές παρουσιάσεις θα υποβληθούν σε διαδικασία ανώνυμης κρίσης (peer reviewing), και για να γίνουν δεκτές για παρουσίαση και δημοσίευση στα Πρακτικά του Συνεδρίου (με ISBN) θα πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από 2 τουλάχιστον μέλη της επιτροπής κριτών. Στην περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των δύο κριτών, η εργασία (εισήγηση ή εργαστηριακή παρουσίαση) ανατίθεται σε τρίτο κριτή για την τελική κρίση. Τα σχόλια των κριτών κοινοποιούνται ανώνυμα στους συγγραφείς. Το αποτέλεσμα της κρίσης μπορεί να είναι η αποδοχή ή μη της εργασίας, είτε η αποδοχή της με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες διορθώσεις.

Για κάθε εργασία (εισήγηση ή εργαστηριακή παρουσίαση ή Εκπαιδευτικό Σενάριο) που θα δημοσιευτεί στα Πρακτικά του Συνεδρίου, πρέπει να υπάρχει εγγραφή τουλάχιστον ενός συγγραφέα πριν από τις 30/08/2015, ενώ επιλεγμένα άρθρα από το συνέδριο θα δημοσιευτούν και σε ειδική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού PRIME της Σ.Δ.Ο. του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, τις κύριες θεματικές του ενότητες αλλά και τον αναλυτικό τρόπο υποβολής των τελικών εργασιών σε αυτό, είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης.