Με στόχο την ανάδειξη των σημαντικότερων διακρίσεων της κοινότητας των Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Ιδρυμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ο κόμβος Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας, αποτελεί το σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής Αριστείας στην Ελλάδα. Το ψηφιακό αποθετήριο Αριστεία συγκεντρώνει διακεκριμένα και βραβευμένα έργα μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.Με τον τρόπο αυτό, πραγματοποιείται και η θεσμική πλέον καθιέρωση της ανάδειξης και αξιοποίησης των επιτευγμάτων των Ελλήνων επιστημόνων, καθώς και η δημιουργία ενιαίας ιστορικής μνήμης και δικτύου για την Αριστεία.
Η Αριστεία αφορά όλους τους κλάδους της επιστήμης και τεχνολογίας και κάθε κατεύθυνση της έρευνας και της διδασκαλίας, χωρίς θεματικές προτεραιότητες. Παραδείγματα προτάσεων Αριστείας είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό επίτευγμα, μια πρωτοπόρος πειραματική διάταξη, μια πρωτοποριακή θεωρία, καθώς και περιπτώσεις καινοτόμου διδασκαλίας που έχουν διακριθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.
Μία δράση με στοιχεία Αριστείας μπορεί να είναι είτε συλλογική είτε ατομική. Με άλλα λόγια, ένα έργο μπορεί να προέρχεται τόσο από μεμονωμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, προσωπικό κ.λπ.), δομές (εργαστήρια, τομείς κ.λπ.) όσο και από ερευνητικά ιδρύματα (ερευνητές). Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταχώρηση μιας πρότασης Αριστείας συνιστά η προηγούμενη διάκριση από εθνικό ή διεθνή φορέα.
Με τη δημιουργία ενός ελληνικού δικτύου Αριστείας, το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην κάλυψη του κενού ενός ενιαίου μέσου προβολής ελληνικών επιστημονικών έργων με σημαντική διεθνή αναγνώριση. Το κρατικό αποθετήριο Αριστείας φιλοδοξεί στην ανάδειξη με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο των βραβευμένων δραστηριοτήτων στο χώρο της διδασκαλίας, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της προσφοράς των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία επιδιώκει να συμβάλει στην προβολή θετικών προτύπων καθώς και στην αύξηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στο ερευνητικό δυναμικό της χώρας. Ο στόχος αυτός δύναται να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων, της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ομάδων, της αξιοποίησης των καινοτόμων ιδεών και της ανάδειξης των διακεκριμένων μελών της ερευνητικής κοινότητας.
Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας δύνανται να καταχωρούν τις δράσεις τους, χωρίς χρονικό περιορισμό. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι για την επιλογή των δράσεων που θα συμπεριληφθούν στην έκδοση του ετήσιου καταλόγου «Αριστεία 2013», η προθεσμία είναι 31 Ιουλίου 2013.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του κόμβου και λεπτομέρειες για τη διαδικασία επιλογής των δράσεων μπορεί κανείς να απευθυνθεί εδώ. Επίσης, το κοινό εκτός από το την σελίδα του αποθετηρίου, μπορεί να επισκεφθεί το κανάλι της Αριστείας στο YouTube και να παρακολουθήσει μίνι ντοκιμαντέρ επιλεγμένων διακεκριμένων δράσεων ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.