Η Συμμετοχή του ΕΚΤ στο 4ο Συνέδριο Infocom Mobiles & Apps

Tο ευρύτερο οικοσύστημα των εφαρμογών κινητών συσκευών ήταν το αντικείμενο του 4ου Συνεδρίου Infocom Mobiles & Apps: Moving App-wards που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργάνωσε η SmartPress AE, υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Στο συνέδριο παρευρέθηκαν κατασκευαστές smartphones και πάροχοι κινητών τηλεπικοινωνιών, αλλά και μέλη της κοινότητας των προγραμματιστών και των start-upers. Στο συνέδριο συμμετείχε με δύο παρουσιάσεις και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Παράλληλα με το κύριο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν και 11 workshops, που κάλυψαν ποικίλα θέματα όπως Mobile App Development.Social Media, Επιχειρηματικότητα και startups. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το workshop με τίτλο: 'H συμμετοχή των επιχειρήσεων στον Ορίζοντα 2020 στους κλάδους ICT, Mobile and Mobility', που διοργανώθηκε από το Hellenic Mobile Cluster (HMC), μια πρωτοβουλία για τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορεί. Στην αρχή του workshop ο Γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης και o συντονιστής της ελληνικής αποστολής στο Mobile World Congress 2014 κ. Βαγγέλης Αντωνιάδης, παρουσίασαν τους στόχους της ελληνικής συμμετοχής και την εμπειρία από τις προηγούμενες εκδηλώσεις, καθώς και πλεονεκτήματα και οφέλη για την Ελλάδα και τις εταιρείες-μέλη από την ενεργή παρουσία τους στη συγκεκριμένη διεθνή διοργάνωση.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούσαν τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που δίνει ο Οριζοντας 2020, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία. Στη συγκεκριμένη συνεδρία πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με τίτλο 'Έρευνα & Ανάπτυξη στις ελληνικές επιχειρήσεις - επίσημα στατιστικά και δείκτες' από τις Τώνια Ιερομνήμων και Ανδριάνα Δημακοπούλου (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης). Στην παρουσίαση δόθηκε έμφαση την παρουσίαση δεικτών της έρευνας και ανάπτυξης στον κλάδο των επιχειρήσεων και ειδικότερα στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT).

Η συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων, στατιστικών πληροφοριών και η παραγωγή δεικτών που περιγράφουν την ελληνική επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα είναι μία τις κεντρικές δράσεις στο ΕΚΤ. Μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον του www.ekt.gr/metrics, οι επισκέπτες αποκτούν ανοικτή πρόσβαση σε: Βιβλιομετρικούς δείκτες που αποτυπώνουν τις επιδόσεις των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, Εθνικά στατιστικά στοιχεία για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, Ειδικές Εκθέσεις (Intelligent Reports) σχετικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, τις γεωγραφικές και θεματικές περιοχές αριστείας, Διαδραστικούς χάρτες που απεικονίζουν σε κάθε ελληνική περιφέρεια δεδομένα και δείκτες που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Πληροφορίας για την Ερευνητική Δραστηριότητα (Current Research Information Systems - CRIS).

Στη συνέχεια, ο Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης), στο πλαίσιο της παρουσίασης με τίτλο 'Έρευνα - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χρηματοδότηση: Με το βλέμμα στον Ορίζοντα', αναφέρθηκε εκτενώς στις υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων που παρέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως συντονιστής της ελληνικής κοινοπραξίας του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρήσεων διεθνώς (Enterprise Europe Network). Επιπλέον, αναφέρθηκε συνοπτικά σε ευκαιρίες χρηματοδότησης καινοτομικών τεχνολογικών εγχειρημάτων που παρέχονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος 'Ορίζοντας 2020', δίνοντας έμφαση στους κλάδους ΤΠΕ & Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το νέο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' (www.ekt.gr/horizon2020), υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων.

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο, με 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Συντονιστής του ελληνικού δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Το αναλυτικό πρόγραμμα του workshop μπορείτε να το δείτε στον εξής σύνδεσμο: http://www.infocomapps.gr/4o-infocom-apps-2014/schedule-workshops/horizon-2020/. Επίσης, το σύνολο των παρουσιάσεων διατίθεται στον δικτυακό τόπο του συνεδρίου www.infocomapps.gr.