Η 'Πράσινη Χημεία' το θέμα του Γ' Κύκλου Μορφωτικών Εκδηλώσεων στο ΕΙΕ

10.03.2014

Την Τρίτη 11 Μαρτίου ξεκινά ο τρίτος κύκλος μορφωτικών εκδηλώσεων ΕΙΕ με θέμα την 'Πράσινη Χημεία', τον οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει δύο ενότητες ομιλιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 18 Μαρτίου, και θα πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας' (ΕΙΕ) στις 19:00.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ' Κύκλος Ομιλιών 'Πράσινη Χημεία' ασχολείται με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου, η οποία προϋποθέτει την δημιουργία και χρήση 'υλικών' και 'φαρμάκων' που δεν παρέχονται αμιγώς από τη φύση. H χημεία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Με δεδομένα όμως τα προβλήματα που βιώνει ο πλανήτης, εξαιτίας της απεριόριστης και χωρίς μέτρο ανάπτυξης της χημείας, καλείται η τεχνολογία να συμβάλλει στην περιβαλλοντική βελτίωση μέσα από 'καθαρότερες' παραγωγικές διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει μια πιο οικολογική προσέγγιση στη βιομηχανική παραγωγή. Η πράσινη χημεία καλείται να δώσει τη λύση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία'', επί σειρά ετών, διοργανώνεται με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Σημειώνεται ότι θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων του κύκλου σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ομιλίες θα μεταδίδονται και ζωντανά, στη διεύθυνση www.ekt.gr/events/live. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Μαίρη Κοντογιάννη, τηλ. 210.7273.516, e-mail: mkont @eie.gr, καθώς και στο δικτυακό τόπο http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr.html.