Η προστιθέμενη αξία της τυποποίησης και των προτύπων στα ερευνητικά έργα και έργα καινοτομίας σε εκδήλωση του ΕΣΥΠ και του ΕΚΤ

Εκδήλωση με θέμα 'Έρευνα, καινοτομία και Πρότυπα' διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, και το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας / Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ). Η εκδήλωση διεξήχθη την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με ευρεία συμμετοχή από εκπροσώπους της επιχειρηματικής & ερευνητικής κοινότητας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Ο ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ, εθνικός οργανισμός για την τυποποίηση, και το ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και κεντρικός φορέας για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την επιχειρηματικότητα, υποστηρίζουν την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα σε θέματα τυποποίησης/προτυποποίησης και συμβάλλουν στην προσπάθεια της ΕΕ για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίησή της στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας σχετικά με τον ρόλο και τη συμβολή των προτύπων στην έρευνα και την καινοτομία, τους τρόπους αξιοποίησης των εργαλείων της τυποποίησης στα ερευνητικά έργα, αλλά και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των ερευνητικών και τυποποιητικών έργων.

Δεδομένου ότι τα πρότυπα συμβάλλουν σημαντικά στη σύνδεση έρευνας, καινοτομίας και αγοράς και υποστηρίζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, την έρευνα και την καινοτομία, διασφαλίζοντας την ευρεία χρήση και διάδοση της γνώσης και των τεχνολογιών, η καλύτερη αξιοποίησή τους στα ερευνητικά έργα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ, ο Αγγελος Τόλκας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Γεώργιος Στεργίου, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή. Ακολούθησε η βράβευση των πιονιέρων της Τυποποίησης ΕΛΟΤ από τον Στέφανο Κομνηνό, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που αφορούσε σε πολιτικές και υπηρεσίες για την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, παρουσίασε τις εθνικές προτεραιότητες για την έρευνα και την καινοτομία στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', δίνοντας έμφαση στη σημασία της παραγωγής, της διάδοσης και της ενσωμάτωσης της νέας γνώσης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, η Γεωργία Τζένου από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) παρουσίασε τις ευκαιρίες και τα νέα χρηματοδοτικά μέσα που προκύπτουν από το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρει το EKT ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα αλλά και ως συντονιστής του δικτύου ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas.

Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, μέλος ΔΣ του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, παρουσίασε το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την τυποποίηση, τονίζοντας τοn ρόλο των προτύπων ως αποτελεσματικών εργαλείων υποστήριξης της ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας και διασφάλισης περισσότερης καινοτομίας. Ο Δρ Φραγκούλης Δ. Κρόκος, Διευθυντής Τυποποίησης στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας/Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης, συνεχίζοντας στην ίδια θεματική, έδωσε έμφαση στη σημασία των προτύπων και της τυποποίησης για τη διάχυση της γνώσης και τον ρόλο τους στη διασύνδεση έρευνας, παραγωγής γνώσης και αγοράς.

Ο Δρ Διονύσιος Γ. Κυριακίδης, Διευθυντής Ποιότητας και Επιστημονικής Υποστήριξης στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας/Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, ανέλυσε τοn ρόλο, τις υπηρεσίες υποστήριξης και τη συνεισφορά του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας στην έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία, ενώ ο Δρ Ιωάννης Κωττάκης, από τη Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, έδωσε έμφαση στο πλέγμα διαπίστευσης, προτύπων και πιστοποίησης ως βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που αφορούσε στην προστιθέμενη αξία της τυποποίησης στα ερευνητικά έργα, ο Δρ Πρόδρομος Τσιαβός, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, αναφέρθηκε στα ανοικτά πρότυπα και το ελληνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας και προτύπων για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τονίζοντας τη σημασία του πλαισίου που αφορά στα ανοικτά ηλεκτρονικά δεδομένα για πολλούς τομείς έρευνας. Η Κλειώ Σγουροπούλου, Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης, τόνισε, αντίστοιχα, τη σημασία της ανάπτυξης προτύπων για την παροχή διαλειτουργικών και ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, η Αναστασία Χισκιά από το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', ο Δρ Αναστάσιος Γ. Γιούτσος, πρόεδρος του European Network on Neutron Techniques Standardization for Structural Integrity, και ο Ευάγγελος Β. Χριστοφόρου, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παρουσίασαν την εμπειρία τους σχετικά με τη διασύνδεση έρευνας και τυποποίησης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες για έργα έρευνας, καινοτομίας και τυποποίησης.

Όλα τα βίντεο και οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα εδώ.