Οι ομιλίες και τα βίντεο από το Διεθνές Workshop για τη διαχείριση της τεχνο-επιστημονικής γνώσης και της διανοητικής ιδιοκτησίας

22.04.2014

Διεθνές Workshop με τίτλος 'Intellectual Property: From History to Policy and Entrepreneurial Concerns', διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), σε συνεργασία με το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Foundation for the History of Technology, Eindhoven, και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2014 στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σκοπός του Workshop ήταν να συνδέσει νέες ιστοριογραφικές τάσεις που μελετούν τη συνδιαμόρφωση της διανοητικής ιδιοκτησίας (IPR) και των τεχνο-επιστημών με σύγχρονα ζητήματα πολιτικής για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία (STI), καθώς και ζητήματα επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής στρατηγικής για διαχείριση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Ιστορικά, η εμφάνιση εφευρέσεων και καινοτομιών ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη διαχείριση της γνώσης και την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας (βιομηχανικής και πνευματικής). Το Workshop ανέδειξε την περιπλοκότητα της διαχείρισης της τεχνο-επιστημονικής γνώσης και της διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως διαμορφώθηκε ιστορικά και αναδεικνύεται στο σύγχρονο πλαίσιο. Συγκεκριμένα, εξέτασε τις προκλήσεις και αβεβαιότητες που προκύπτουν από τις αλλαγές στην εθνική και διεθνή νομοθεσία, τα συνεχώς εξελισσόμενα μοντέλα διαχείρισης διανοητικής ιδιοκτησίας και τις σχετικές επιχειρηματικές τάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Workshop προσέγγισε τη διανοητική ιδιοκτησία και τη διαχείριση άυλων αγαθών ως κοινωνικά φαινόμενα συνδεδεμένα με την παραγωγή και τη διανομή αξίας (κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής), η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα.

Οι παρουσιάσεις και τα βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα εδώα> .

Links