Οι νέες προσκλήσεις για τις υποτροφίες Marie Sklodowska-Curie στον Ορίζοντα 2020, με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2014-2015, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 10 Μαρτίου 2014 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας 2020. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Bridging Business and Research) και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Οι δράσεις Marie Sklodowska-Curie για την επιστημονική σταδιοδρομία στην έρευνα προωθούν την κινητικότητα των ερευνητών εντός Ευρώπης, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την προσέλκυση ή τον επαναπατρισμό των καλύτερων ερευνητών από άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης για την Εκπαίδεση και τον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jordi Curell και Bodo Richter. Ο Jordi Curell παρουσίασε τους στόχους των δράσεων Marie Sklodowska-Curie, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη 65.000 ερευνητών και τη δημιουργία περίπου 400 νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο των δράσεων στον Ορίζοντα 2020, τα οποία θα προωθούν τη διεθνή και διατομεακή συνεργασία, τη μεταφορά γνώσης και τη διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις και την αγορά.
Στη συνέχεια, ο Bodo Richter παρουσίασε αναλυτικά τις προκηρύξεις του προγράμματος, εστιάζοντας στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι δράσεις Marie Sklodowska-Curie, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ερευνητές να καινοτομήσουν και να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους. Επιπλέον, έγινε ειδική μνεία στην ελληνική συμμετοχή στις προκηρύξεις του προγράμματος ΑΝΘΡΩΠΟΙ στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, με ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή συμμετοχή των επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ΑΝΘΡΩΠΟΙ ανά κατηγορία φορέα, με ανάλυση, καθώς και για την αντίστοιχη απορρόφηση της κοινοτικής χρηματοδότησης, παρουσίασε η Μαρία Σαμαρά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις δράσεις Marie Sklodowska-Curie.
Δίνοντας έμφαση στη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, η Γεωργία Τζένου, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Access to Finance, παρουσίασε το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas, τις υποστηρικτικές δράσεις και τα εργαλεία του δικτύου στην υπηρεσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του έργου EDUSAFE από την εκπρόσωπο της εταιρείας Prisma Electronics Ltd, και των σημαντικότερων θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τον Πρόδρομο Τσιαβό, σύμβουλο επί νομικών θεμάτων.
Οι υποτροφίες Marie Sklodowska-Curie είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα που απευθύνεται σε έμπειρους ερευνητές, με διδακτορικό δίπλωμα ή τουλάχιστον τετραετή ερευνητική πείρα μετά το τέλος των σπουδών, που τους επιτρέπει την πρόσβαση σε διδακτορικές σπουδές. Οι υποτροφίες 'κινητικότητας' Marie Sklodowska-Curie καλούν Ευρωπαίους επιστήμονες να υλοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο, διάρκειας έως 3 ετών, σε κάποια χώρα εντός ή εκτός Ευρώπης, διαφορετική από τον τόπο διαμονής/εργασίας τους. Επιπλέον, περιλαμβάνουν δράσεις για πανεπιστημιακά δίκτυα και κατάρτιση υποψήφιων διδακτόρων, συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας, βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές καθώς και την επανένταξη Ευρωπαίων ερευνητών που επιστρέφουν από τρίτες χώρες στην ΕΕ.
Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το νέο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων.