TEDMED BioBiz: Καινοτομες επιχειρηματικές προτάσεις Βιοτεχνολογίας

30.07.2013

Tέσσερις καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας 'TEDMED BioBiz', μια πρωτοβουλία της οργανωτικής επιτροπής του TEDMEDLive Athens σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'. Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, επιστήμονες από ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα κατέθεσαν προτάσεις από το ερευνητικό τους έργο με θέμα την υγεία, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εμπορικά. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν συνολικά 12 ερευνητικές ομάδες οι οποίες παρουσίασαν τις ερευνητικές-εμπορικές τους προτάσεις σε μέντορες που δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό χώρο της υγείας.

Οι τέσσερις ομάδες που έλαβαν την καλύτερη βαθμολογία και προκρίνονται στη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού, όπου θα παρουσιάσουν τη βελτιωμένη επιχειρηματική τους πρόταση σε ξένους χρηματοδότες (venture capital firms) από τον χώρο της βιοτεχνολογίας, είναι με σειρά κατάταξης:
1. Η πρόταση 'Protein SAP as a screening test for the diagnosis of Down syndrome', από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
2. Η πρόταση 'High added values natural products as bioactive agents with pharmaceutical, cosmeceutical and nutritional applications', από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
3. Η ρόταση 'Nutritional guidance serious game and eNutriWallet platform for students to achieve and maintain good health status', από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και
4. Η πρόταση: 'Crystallisation of insulin under non-contact current transfer (NCCT) technology', από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', οι 30 συμμετέχοντες ερευνητές από τις δώδεκα ερευνητικές ομάδες που επιλέχθηκαν, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτική ημερίδα καθώς και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε Έλληνες και ξένους μέντορες-επιχειρηματίες από το χώρο των βιοεπιστημών.

Στην εκπαίδευση παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ερευνητές για να αναπτύξουν εμπορικά το ερευνητικό τους προϊόν, καθώς και για να ιδρύσουν εταιρίες στο χώρο των βιοεπιστημών. Οι 30 συμμετέχοντες έλαβαν πρακτικές συμβουλές και η πρότασή τους αξιολογήθηκε με βάση το συγκριτικό της πλεονέκτημα και το επενδυτικό της δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητές και μέντορες αναγνώρισαν την επιτακτική ανάγκη των πρώτων για επιμόρφωση και συμβουλευτική στον χώρο της επιχειρηματικότητας, καθώς και για εξειδικευμένη εκπαίδευση στα πεδία των οικονομικών, της αγοράς και του ανταγωνισμού.