Σύστημα για έγκαιρη διάγνωση και βελτίωση της ζωής των ατόμων με άνοια

28.12.2011

Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την από απόσταση παρακολούθηση, διάγνωση και υποστήριξη των ατόμων που βρίσκονται στα πρώτα και μεσαία στάδια άνοιας είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού έργου Dem@Care, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα, με συντονιστή το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Στο έργο, με προϋπολογισμό 10,7 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν 11 ευρωπαϊκοί οργανισμοί (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, νοσοκομεία) με σημαντική δραστηριότητα στην πρόγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας.

Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας, σε συνδυασμό με τον διαρκώς αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού, την καθιστούν κεντρικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής των πασχόντων και του περίγυρού τους είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με ταυτόχρονες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις στα συστήματα υγείας. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν απαραίτητη την έρευνα σε νέους τομείς με στόχους όπως η ακρίβεια διάγνωσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Στο πλαίσιο του έργου Dem@Care θα διερευνηθούν η ενοποιημένη αξιοποίηση πολλαπλών αισθητήρων για την καταγραφή, μεταξύ άλλων, καθημερινών δραστηριοτήτων, συναισθημάτων, διαταραχών λόγου, ζωτικών λειτουργιών, κ.α., καθώς και έξυπνων μηχανισμών λήψης αποφάσεων για την έγκαιρη, ανά περίπτωση, παρέμβαση ή προσαρμογή της παρεχόμενης φροντίδας. Εκτός από την ακριβή διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπεία, στόχος είναι η δυνατότητα παραμονής του ασθενούς για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα στον χώρο κατοικίας και όχι σε νοσοκομεία.