Ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών EuRECCA, με συμμετοχή του ΙΤΕ

14.11.2011

Τρεις κορυφαίοι ερευνητικοί οργανισμοί, το Πανεπιστήμιο Chalmers στη Σουηδία, το Κέντρο Υπερυπολογιστών στη Βαρκελώνη και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, ανακοίνωσαν την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών EuRECCA (www.eurecca.eu). Στόχος του οργανισμού, ο οποίος περιλαμβάνει ήδη 50 επιστήμονες, είναι η ανάπτυξη συστημάτων με πολυπύρηνους επεξεργαστές και ο αποδοτικός προγραμματισμός τους, ώστε να καταλήξουν σε νέες γενιές προϊόντων και καινοτόμες εταιρείες τεχνολογικής βάσης.

Οι σημερινοί πολυπύρηνοι επεξεργαστές δεν χρησιμοποιούνται με επαρκώς έξυπνο τρόπο. Νέοι υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα παρουσιάζουν προβλήματα υπερθέρμανσης και περιορισμένης χωρητικότητας της μπαταρίας, τα οποία αναγκάζουν τους κατασκευαστές να περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας - τυπικά σε λιγότερο από 100 Watt ανά chip στους σταθερούς υπολογιστές. 'Δεν είναι δυνατόν να πουληθεί μια φορητή συσκευή με ογκώδες σύστημα ψύξης. Έτσι, δεν μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα του ρολογιού-ένα πρόβλημα που για να το αποφύγουμε σχεδιάστηκαν οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές' εξηγούν οι καθηγητές Per Stenstrom, Mateo Valero και Μανόλης Κατεβαίνης, ιδρυτές του EuReCCA.

Οι σημερινοί μικροεπεξεργαστές έχουν συνήθως 4-8 πυρήνες (επεξεργαστές). Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και 2 επεξεργαστές δεν μπορούν να προγραμματιστούν για να συνεργαστούν κατά βέλτιστο τρόπο στο ίδιο πρόβλημα, εάν το πρόβλημα αυτό δεν είναι τετριμμένο από άποψη παραλληλισμού. Τέτοια ζητήματα έχουν επιβραδύνει ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Intel και η Microsoft, ενώ αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η μετάβαση από τον ακολουθιακό στον παράλληλο προγραμματισμό. Οι επεξεργαστές θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά στο ίδιο πρόβλημα 'σαν καλο-προπονημένη ομάδα και όχι σαν 'superstars' που κάνει ο καθένας το δικό του', αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδρυτές του Κέντρου. Αυτή είναι και η τρίτη τεχνολογική πρόκληση που αποκαλείται ταυτοχρονισμός.

'Η βιομηχανία δεν είναι ακόμα ώριμη για αυτό το βήμα και είμαστε πίσω, παγκοσμίως, όσον αφορά και την εκπαίδευση και την έρευνα σε αυτόν τον τομέα' επισημαίνει ο Μανόλης Κατεβαίνης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (FORTH) και Kαθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο. Ακριβώς, γι' αυτούς τους λόγους, τρεις κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ερευνητικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το ΙΤΕ, ίδρυσαν το EuReCCA.

Το EuReCCA ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας HiPEAC για Αρχιτεκτονική και Compilers σε Ενσωματωμένους Υπολογιστές και Υπολογιστές Υψηλών Επιδόσεων, το οποίο ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ ακαδημαϊκών, ερευνητικών ιδρυμάτων και βιομηχανίας υπολογιστών σχετικά με μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις. Οι τρεις ιδρυτικοί οργανισμοί πρωτοπορούν σε καινοτομίες που αφορούν τη σχεδίαση των σημερινών εμπορικών πολυπύρηνων επεξεργαστών, τον προγραμματισμό τους, τη διασύνδεσή τους για την κατασκευή μεγάλων, κλιμακώσιμων συστημάτων, κ.λπ. Στο EuReCCA συμμετέχουν επίσης τα Πανεπιστήμια του Augsburg (Γερμανία) και του Manchester (Βρετανία) και το γαλλικό ερευνητικό κέντρο INRIA/IRISA της πόλης Rennes.

Το Κέντρο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πληροφορικής, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στους ενσωματωμένους υπολογιστές, και θα διαμορφώσει τη μόνιμη δομή για τη μεταφορά της καινοτομίας στη βιομηχανία. Μέχρι σήμερα η δομή αυτή λειτουργεί χάρις σε ευρωπαϊκά έργα, τα οποία όμως έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια. 'Το να στήσει κανείς λειτουργικούς μηχανισμούς μεταφοράς τεχνολογίας δεν είναι κάτι που το κάνεις μέσα σε τρία χρόνια', υπογραμμίζει ο Per Stenstrom, συντονιστής του EuReCCA. Επιπλέον, σχεδιάζεται η εκπαίδευση μίας νέας γενιάς αρχιτεκτόνων υπολογιστών, σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, που θα καινοτομήσουν σε συστήματα βασισμένα στη νέα φιλοσοφία του παραλληλισμού.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου, στη Βαρκελώνη, και προσέλκυσε εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα, αλλά και από μεγάλες βιομηχανίες όπως οι ARM, Bull, Ericsson, ST Microelectronics, Thales, Maxeler, Eurotech, NXP, Xyratex, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες: Καθ. Μανόλης Κατεβαίνης, Θεοδοσία Μπίτζου (Γραφείο Δημοσιότητας του Ινστιτούτου Πληροφορικής, ΙΤΕ), Τηλ.: 2810 391656, bitzou@ics.forth.gr