Oι προτάσεις που χρηματοδοτούνται από τα ερευνητικά προγράμματα 'Θαλής' και 'Αρχιμήδης ΙΙΙ'

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι 400 προτάσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων 'Θαλής' και 'Αρχιμήδης ΙΙΙ' (200 για το κάθε πρόγραμμα). Πρόκειται για έργα που ενισχύουν την αριστεία και τη διεπιστημονική συνεργασία ερευνητικών ομάδων Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων. Παράλληλα, συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ερευνητικού συστήματος, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Σε έναν πολύ μικρό αριθμό μεμονωμένων προτάσεων η αξιολόγηση συνεχίζεται, καθώς δρομολογήθηκε αποκατάσταση διαδικαστικής ατέλειας στην α' φάση αξιολόγησης που είχε γίνει την άνοιξη 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, για όσες εκ των προτάσεων που τελούν ακόμα σε αξιολόγηση, η τελική τους βαθμολογία ισούται ή είναι ανώτερη με τη βαθμολογία της τελευταίας προκριθείσας κατά τα ανωτέρω πρότασης (δηλαδή της 200ης πρότασης), οι προτάσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν επίσης.

Η δυνατότητα για χρηματοδότηση επιπλέον προτάσεων σε ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται άλλωστε στις Προσκλήσεις και των 2 Προγραμμάτων. Έτσι, τελικά οι συνολικές προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν σε καθένα από τα δύο Ερευνητικά Προγράμματα θα είναι περισσότερες από 200.

Σημειώνεται ότι τα Ερευνητικά Προγράμματα 'Θαλής: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας αριστείας' (συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ) και 'Αρχιμήδης ΙΙΙ- Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ' (συνολικού προϋπολογισμού 21.000.000 ευρώ) χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση' με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, πολύ σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα όλοι οι υποψήφιοι ερευνητές μέσω ειδικών κωδικών να έχουν πρόσβαση στα φύλλα αξιολόγησης των προτάσεών τους (θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης που θα αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο www.edulll.gr).

Οι άριστες προτάσεις

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε εκείνες τις προτάσεις που συγκέντρωσαν άριστη βαθμολογία και επαινέθηκαν από τους διεθνείς αξιολογητές. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που διακρίνονται για την καινοτομικότητά τους, την κρισιμότητα της θεματικής που αντιμετωπίζει η πρόταση και την άριστη σύνθεση της επιστημονικής τους ομάδας.

Οι προτάσεις αυτές διακρίνονται για την καινοτομικότητά τους, την κρισιμότητα της θεματικής που αντιμετωπίζει η πρόταση και την άριστη σύνθεση της επιστημονικής τους ομάδας. Πρόκειται για ερευνητικές προτάσεις στα πεδία του περιβάλλοντος, της χωροταξικής πολιτικής και της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων καθώς και για ζητήματα σεισμών και σεισμικότητας.

Τις καλύτερες βαθμολογίες στον 'Θαλή' συγκέντρωσαν οι ακόλουθες προτάσεις:

  • Υποδομές για βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών δασικών περιοχών
  • Χωροταξικός σχεδιασμός για βιώσιμη ανάπτυξη στις νησιωτικές δασικές περιοχές
  • Αλγοριθμική θεωρία παιγνίων
  • Η παραοικονομία στην Ελλάδα
  • Eλαχιστοποίηση των επιπτώσεων των σεισμών με αξιοποίηση της Nανοτεχνολογίας

Τις καλύτερες βαθμολογίες στον 'Αρχιμήδη ΙΙΙ' συγκέντρωσαν οι ακόλουθες προτάσεις:

  • Πράσινη Ανάπτυξη - Πράσινες Στέγες (Αξιολόγηση επιδράσεων σχετικά με εγκατάσταση πράσινου σε κτίρια και ανάπτυξη καινοτόμων υδροπονικών κατασκευών για φυτεύσεις)
  • Σεισμικότητα Πολυπαραμετρική μελέτη των φυσικών παραμέτρων στο γεωδυναμικό & Σεισμοτεκτονικό σύστημα του Νοτίου Αιγαίου (Μέτωπο Ελληνικού Τόξου)
  • Έξυπνα Υλικα- Συσκευασίες με αντιμικροβιακό περίβλημα (Σύνθεση και ταυτοποίηση νέων συμπλόκων ενώσεων μεταβατικών μετάλλων με αντιμικροβιακές ιδιότητες και ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου καθώς και διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής τους στην τεχνολογία των ενεργών συσκευασιών)
  • Αξιοποίηση της Νανοτεχνολογίας σε εφαρμογές μεταφοράς υλικών υψηλής αντοχής (Ανάπτυξη Νανοδομημένων Υλικών με Νανοσωλήνες Aνθρακα για Χρήση σε Εφαρμογές Υψηλής Αντοχής).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, πολύ σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα όλοι οι υποψήφιοι ερευνητές μέσω ειδικών κωδικών να έχουν πρόσβαση στα φύλλα αξιολόγησης των προτάσεών τους (θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης που θα αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο www.edulll.gr).