Διαγωνισμός FameLab 2011: Όταν η επιστήμη γίνεται διασκέδαση

14.02.2011

Για πέμπτη συνεχόμενη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα ο διαγωνισμός FameLab από το British Council, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Οι προκριματικοί γύροι θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (British Council) και την Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) στις 1 και 2 Μαρτίου αντίστοιχα, ενώ ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε ανθρώπους άνω των 18 ετών που σπουδάζουν ή εργάζονται στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα με τρόπο διασκεδαστικό και πρωτότυπο, χωρίς τη βοήθεια PowerPoint ή άλλων εποπτικών μέσων, μπροστά σε μια κριτική επιτροπή. Οι παρουσιάσεις τους θα κριθούν με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα, ενώ θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010.

Οι δέκα φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο masterclass στην Επικοινωνία της Επιστήμης, στις 12 και 13 Μαρτίου στην Αθήνα. Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία όπου, μεταξύ 7 και 12 Ιουνίου 2011, θα συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών της Ν.Α Ευρώπης και της Βρετανίας στο Famelab International. Οι συμμετέχουσες χώρες είναι οι εξής: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχοσλοβακία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ελλάδα, Χογκ Κογκ, Ισραήλ, Λιβύη, Ρουμανία, Σερβία, Ελβετία και Βρετανία.

Τα άλλα δώρα του διαγωνισμού είναι ένα laptop για τον νικητή, μία βιντεοκάμερα για τον πρώτο αναπληρωματικό και ένα MP4 player για τον δεύτερο αναπληρωματικό. Επίσης, θα υπάρξει βραβείο προερχόμενο από το κοινό, καθώς και μία σειρά επιστημονικών βιβλίων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και των ΜΜΕ.

Το FameLab αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματoς Beautiful Science και δημιουργήθηκε αρχικά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham με σκοπό να φέρει την επιστήμη έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και να προσελκύσει νέους ανθρώπους με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους στο ευρύ κοινό. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στη σχετική ιστοσελίδα του British Council (http://www.britishcouncil.org/gr/greece-science-beautiful-science-famelab-2011.htm).