Δίκτυο αριστείας Πανεπιστημίων και ΤΕΙ για την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών

10.01.2011

Τη δημιουργία ενός Δικτύου Αριστείας που θα χαρτογραφήσει και θα προβάλει τις βέλτιστες πρακτικές Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ γνωστοποίησε η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου. Με επιστολή της σε Πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Προέδρους ΑΤΕΙ κάλεσε όλα τα ιδρύματα να υποβάλουν, έως τις 15 Μαρτίου 2011, προτάσεις για τη δημοσιοποίηση των επιτευγμάτων τους και τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Αρχείου Αριστείας.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου για την υποστήριξη της καινοτομίας, της αριστείας και της προσφοράς στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από την ανάδειξη των συντελεστών του, ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2010. Η πρώτη φάση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί, ενώ οργανώθηκε σχετικό πρόγραμμα και για την τριτοβάθμια, για τα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ. Στόχος είναι να προβληθούν οι πραγματικές δυνατότητες του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου και να διαμορφωθούν θετικά πρότυπα στην ελληνική κοινωνία.

Το Δίκτυο Αριστείας θα δημοσιοποιεί τα επιτεύγματα των ιδρυμάτων μέσω ειδικής ιστοσελίδας, διαλέξεων, προβολών στην Ελληνική Εκπαιδευτική Τηλεόραση, κ.λπ. Προβλέπεται η θέσπιση ετήσιου Συνεδρίου Προβολής της Αριστείας και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων εντός και εκτός Ελλάδας. Το Δίκτυο θα συμβάλει στη συνεργασία και στην εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, στην αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών και στην ανάδειξη των διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το Ψηφιακό Αρχείο Αριστείας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση Έλληνες και ξένοι πολίτες, θα συμπεριλάβει όλα τα επιτεύγματα των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ. Μια Επιτροπή Ανάδειξης και Προβολής της Αριστείας θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου, θα το αξιολογεί και θα εφαρμόζει διεθνή πρότυπα.

Κάθε ίδρυμα μπορεί να υποβάλει από 10 έως 40 προτάσεις για επιτεύγματα μελών ΔΕΠ και φοιτητών προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου, τα οποία απορρέουν από ατομική ή ομαδική εργασία. Οι προτάσεις πρέπει να αφορούν τη διδασκαλία, τη βασική ή εφαρμοσμένη έρευνα, τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, κ.ά., και βασική προϋπόθεση είναι να έχουν βραβευθεί από εθνικό ή διεθνή φορέα. Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν, έως τις 15 Μαρτίου, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Επισημαίνεται πως έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου.