Θερινές αποδράσεις στην καινοτομία

04.06.2009

Σε ένα πρωτοποριακό θερινό πρόγραμμα που στοχεύει στην εξοικείωση των μελλοντικών πολιτών με την επιστήμη, την τεχνολογία και την έρευνα προσκαλεί το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας 'Νόησις' της Θεσσαλονίκης παιδιά ηλικίας 9-12 ετών. Το πρόγραμμα 'Θερινή Απόδραση... στην Καινοτομία' είναι πενθήμερο και αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες: Προστασία της Γης, Δημιουργία - Κατασκευές - Εφευρέσεις, Ανθρώπινο Σώμα, Αυτοκίνηση, Διάστημα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος -που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στις 22 με 26 Ιουνίου και επαναλαμβάνεται στις 29/6 με 3/7 και 6 με 10/7- τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν, με τρόπο ψυχαγωγικό και δημιουργικό, επιστημονικά θέματα της καθημερινότητάς μας, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δεξιότητές τους, την εφευρετικότητα και το πνεύμα συνεργασίας.

Οι πέντε θεματικές ενότητες που θα αναλάβουν να εισάγουν τα παιδιά στο θαυμαστό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας, είναι οι εξής: 'Έλα να προστατεύσουμε τη Γη' (Μόλυνση του περιβάλλοντος, εξάντληση φυσικών πόρων, εξοικονόμηση και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανακύκλωση), 'Έλα να δημιουργήσουμε' (Κατασκευές, Τεχνοπάρκο, εφευρέσεις Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, εργαστήρι κεραμικής, εργαστήρι μουσικών οργάνων), 'Έλα να γνωρίσουμε το ανθρώπινο σώμα' (Ο ανθρώπινος οργανισμός, οι λειτουργίες του, διατροφή και υγεία, πρώτες βοήθειες), 'Έλα να ταξιδέψουμε' (Το αυτοκίνητο, η ιστορία και οι επιρροές του στην καθημερινή ζωή και το περιβάλλον) και 'Έλα να απογειωθούμε' (Το διάστημα, παρουσίαση νυχτερινού ουρανού στο Πλανητάριο, Πυραυλικό Εργαστήρι).

Όπως τόνισε στην παρουσίαση του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος απόδρασης... στην καινοτομία, το οποίο πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο Υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Θεσσαλονίκη, όπως και κάθε πόλη, 'χρειάζεται Έξυπνους Ανθρώπους. Στη διαμόρφωση τέτοιων πολιτών για το μέλλον, στοχεύουμε και με το πρόγραμμα που ξεκινάμε σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας 'Nόησις', έναν κατ' εξοχήν φορέα Καινοτομίας με βαθιά εκπαιδευτική διάσταση, την οποία θέλουμε να την αξιοποιήσουμε, να την καλλιεργήσουμε, να την κάνουμε ακόμα πιο χρήσιμη σήμερα, για τους πολίτες του αύριο.'

Το πρόγραμμα θα απασχολεί καθημερινά τους μικρούς τυχερούς από τις 8.30 έως τις 15.30. Η συμμετοχή κοστίζει 50 ευρώ (περιλαμβάνεται προβολές στο Πλανητάριο, το Κοσμοθέατρο και τον Προσομοιωτή, καθώς και σνακ και ελαφρύ γεύμα). Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (25 παιδιά για το κάθε πενθήμερο πρόγραμμα), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις εγγραφής θα βρείτε στο δικτυακό τόπο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας 'Νόησις'.