Τρία νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την προώθηση της σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Οι δράσεις 'Συνεργασία', 'Νέες καινοτόμες επιχειρήσεις' και 'Ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων' οι οποίες εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια να γίνει η χώρα μας πιο ανταγωνιστική, ενισχύοντας την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, έχουν συνολικό προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 122 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προκηρυχτούν μέσα στον Ιούνιο.
Στόχος των δράσεων είναι να επιτευχθεί σύνδεση μεταξύ της επιστημονικής έρευνας με τις επιχειρήσεις, προκειμένου οι δεύτερες να μπορέσουν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ενσωματώνοντας τη γνώση, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες που παράγει η πρώτη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο στόχος που έχει τεθεί για τη χώρα μας είναι να διαθέτει, μέχρι το 2015, το 1,5 % του ΑΕΠ σε κονδύλια για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Επίσης, να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 10-15%. Τις νέες δράσεις παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Φίλιππος Τσαλίδης.
Η πρώτη δράση, με το όνομα 'Συνεργασία' και συνολικό προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 76 εκατ. ευρώ, αφορά έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας προϋπολογισμού, από 300 χιλιάδες μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς και σε έργα μεγάλης κλίμακας, από 1 μέχρι 3 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και ΤΕΙ από την πλευρά του δημόσιου τομέα που παράγει τη γνώση, και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας από την πλευρά της αξιοποίησης της παραγόμενης γνώσης. Οι τομείς που καλύπτονται αφορούν την υγεία, τη βιοτεχνολογία, την ενέργεια, το περιβάλλον, το κλίμα, τη νανοτεχνολογία, τις μεταφορές, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και την κλωστοϋφαντουργία - μεταποίηση.
Η δεύτερη δράση έχει τον τίτλο 'Νέες καινοτόμες επιχειρήσεις' και συνολικό προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 25 εκατ. ευρώ, αφορά τη δημιουργία εταιρειών spin-off και spin-out και στοχεύει στη διείσδυση καινοτόμων ιδεών στη διεθνή αγορά και στη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Η δημόσια επιχορήγηση θα φτάνει το 70%, ενώ το 30% πρέπει να είναι ιδιωτική δαπάνη. Όσο για τις υπάρχουσες εταιρείες spin-off και spin-out θα πρέπει, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να προβούν σε αύξηση κατά 25% του μετοχικού κεφαλαίου τους.
Τέλος, η τρίτη δράση με τον τίτλο 'Ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων', συνολικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 21 εκατ. ευρώ, προωθεί την σύμπραξη ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, με ένα ερευνητικό ή ακαδημαϊκό φορέα να αναλαμβάνει, υπό μορφή υπεργολάβου, να βοηθήσει μια ομάδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων να υλοποιήσει μια καινοτόμο ιδέα προκειμένου να παραχθεί ένα καινοτόμο προϊόν. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο θα είναι 500 χιλιάδες ευρώ και το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70%, ανάλογα με το είδος της έρευνας και της επιχείρησης.
Επίσης, σχετικά με τα Δράση 'Κουπόνια Καινοτομίας' (προϋπολογισμού 8,4 εκατ. ευρώ) που είναι σε εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 800 αιτήσεις σε σύνολο 1.200 κουπονιών που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν συνολικά.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των νέων δράσεων, η προώθηση της σύνδεσης της έρευνας με τις επιχειρήσεις και την παραγωγή είναι κομβικής σημασίας για όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, για δράσεις που αφορούν την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία διατίθενται συνολικά από το ΕΣΠΑ πόροι που φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για την περίοδο 2007 - 2013.