Τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 'Καινοτόμες Ιδέες' βράβευσε πρόσφατα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα που υλοποίησε για 2η συνεχή χρονιά η Περιφέρεια, έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τη φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος 'Καινοτόμες Ιδέες' κατατέθηκαν συνολικά 21 επιχειρηματικά σχέδια από ομάδες φοιτητών των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι προτάσεις αυτές εξετάστηκαν από Επιτροπή Αξιολόγησης με βάση 5 κριτήρια: Καινοτομία, Στρατηγική μάρκετινγκ/αγορά, Επιχειρησιακή οργάνωση/ηγεσία, Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός/κεφάλαια και Ολότητα επιχειρηματικού πλάνου.
Στις 10 πρώτες προτάσεις απονεμήθηκαν χρηματικά βραβεία, ενώ στις υπόλοιπες απονεμήθηκαν έπαινοι για τη συμμετοχή τους.Οι προτάσεις που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού, είναι οι εξής:
- Σύσταση εταιρείας παραγωγής και εφαρμογών αντισωμάτων.
- Εφαρμογή της τρισδιάστατης απεικόνισης στεφανιαίων αρτηριών στη μελέτη και αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου.
- EASYSECRYPT-Καινοτόμες υπηρεσίες ασφάλειας δικτυακών συναλλαγών.
Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν στις προτάσεις: Σύστημα επεξεργασίας λυμάτων με μεμβράνες (MBR-RO) για παραγωγή απιονισμένου νερού στη ΒΙΠΕ Σίνδου, i-Kno. Discover the ingredient use the knowledge, RAVE(ROBOTIC ARM VIRTUAL ENVIROMENT), Δυναμική ασφάλεια για ιατρικά περιβάλλοντα με χρήση συστημάτων γνώσης, IPTVExplain. Παροχή τεκμηριωμένων προτάσεων ψηφιακού περιεχομένου, Αλληλεπιδραστικό λογισμικό εκτίμησης δεξιοτήτων και γνώσεων με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.
Το Πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τη θερμοκοιτίδα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων i4G Ευρωσύμβουλοι ΑΕ, τη θερμοκοιτίδα THERMI ΑΕ και την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητή Γ. Τσιότρα, το πρόγραμμα 'Καινοτόμες Ιδέες' αποτελεί πλέον απτό παράδειγμα για τη σύνδεση Πολιτείας - Εκπαίδευσης - Αγοράς Εργασίας, αποδεικνύοντας πως μπορεί μια ιδέα στην πράξη να γίνει επιχείρηση, πως η γνώση μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στην αναγνώριση της επιτυχίας και της καινοτομικότητας του προγράμματος από την Πολιτεία, που απένειμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το βραβείο επιχειρηματικής πρωτοπορίας, σε διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας όπου συμμετείχε.