Τρεις νέες ερευνήτριες βραβεύτηκαν με τα Ελληνικά Βραβεία 2010 L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, παρουσία της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και εκπροσώπων της Πολιτείας. Πρόκειται για τη Δρ Ελένη Μακαρώνα, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών, τη Δρ Χριστίνα Πιπέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τη Δρ Γεωργία Σαλαντή, Λέκτορα στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα Ελληνικά Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO απονέμονται σε ερευνήτριες μέχρι 38 ετών που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, στους τομείς των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών, και ξεχωρίζουν για το ερευνητικό τους έργο, τις ικανότητές τους και την αφοσίωσή τους στην επιστήμη. Στόχος των Βραβείων, που εντάσσονται στο ομώνυμο διεθνές πρόγραμμα και συνοδεύονται με οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ το καθένα, είναι η ηθική επιβράβευση και η προβολή του ερευνητικού έργου, καθώς και η ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας.
Οι ερευνήτριες επιλέχθηκαν από 5μελή Επιτροπή διακεκριμένων καθηγητών, με αυστηρά κριτήρια και διεθνή πρότυπα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης καθηγητής Νίκος Χατζηχρηστίδης υπογράμμισε πως 'οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το ένα τέταρτο των ερευνητών παγκοσμίως και είναι πολύ λίγες αυτές που δραστηριοποιούνται στα επίπεδα λήψης αποφάσεων ή καθορίζουν τα ερευνητικά προγράμματα. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να προβάλλονται μέσω της συνεργασίας L'OREAL-UNESCO'. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα συμπλήρωσε πως οι βραβευμένες αποτελούν πρότυπα για μια νέα γενιά γυναικών επιστημόνων, μια γενιά που θα προάγει την Επιστήμη και θα βελτιώσει την επιρροή των γυναικών.
Από το 2006 έως σήμερα έχουν τιμηθεί με τα Ελληνικά Βραβεία 14 ερευνήτριες. Οι φετινές νικήτριες είναι:
Δρ Ελένη Μακαρώνα: Καινοτόμες εφαρμογές στη μικρο- και νανο- τεχνολογία
H Δρ Ελένη Μακαρώνα αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 και έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και το διδακτορικό της στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Brown (ΗΠΑ) το 2000 και το 2004, αντίστοιχα. Από τον Δεκέμβριο του 2005 εργάζεται στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών 'Δημόκριτος', ως Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια. Είναι κάτοχος 5 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή της μικρο- και νανο-τεχνολογίας για την ανάπτυξη καινοτόμων διατάξεων, όπως έξυπνοι αισθητήρες για την έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση ασθενειών και την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών, νανογεννήτριες που συλλέγουν ενέργεια από το περιβάλλον για την αντικατάσταση των μπαταριών, αλλά και την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών τεχνολογιών για τις μελλοντικές γενιές ηλεκτρονικών διατάξεων, όπως τα μοριακά ηλεκτρονικά.
Δρ Χριστίνα Πιπέρη: Ο ρόλος των πρωτεϊνών σε μεταβολικά νοσήματα
Η Δρ Χριστίνα Πιπέρη είναι πτυχιούχος Ιατρικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Surrey, Μεγάλης Βρετανίας (1995) και διδάκτωρ του Τμήματος Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μεγάλης Βρετανίας (1999). Η Δρ Πιπέρη έλαβε την υποτροφία Gordon Piller studentship από τον οργανισμό Leukaemia Research Fund και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νανσύ, Γαλλίας (2005). Σήμερα εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα έτη 2008-2010, έχει τιμηθεί με βραβεία από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία για το ερευνητικό της έργο στη μοριακή βάση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Στόχος της έρευνας της είναι η διερεύνηση ενδοκυττάριων μηχανισμών δράσης των τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης σε μεταβολικά νοσήματα όπως το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Δρ Γεωργία Σαλαντή: Στατιστικά μοντέλα στην ιατρική
Η Δρ Γεωργία Σαλαντή, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999). Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Βιοστατιστική και Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (2000) και είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Μονάχου (2003). Η Δρ Γ. Σαλαντή εργαζόταν ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Medical Research Council στο Cambridge (2003-2006). Σήμερα εργάζεται ως Λέκτορας στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Δρ Γεωργία Σαλαντή είναι παντρεμένη.
Η έρευνα της Δρ Σαλαντή αφορά στην ανάπτυξη πρωτοποριακών στατιστικών μοντέλων για την σύνθεση πληροφορίας από ιατρικά πειράματα και στην μεθοδολογία σύγκρισης, αξιολόγησης και ιεράρχησης της αποτελεσματικότητας των ιατρικών παρεμβάσεων. Η πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητά της σε μοντέλα μετά-ανάλυσης για την σύγκριση της αποτελεσματικότητας πολλαπλών φαρμακευτικών αγωγών χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη
Το πρόγραμμα 'Ελληνικά Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη' εντάσσεται στο διεθνές πρόγραμμα L'ORΕAL-UNESCO το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το 1998 και το οποίο περιλαμβάνει τα Διεθνή Βραβεία και τις Διεθνείς Υποτροφίες. Τα Διεθνή Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO έχουν θεσμοθετηθεί και απονέμονται από το 1998 από τη L'OREAL σε συνεργασία με την UNESCO, με στόχο την προβολή και την ενίσχυση του επιστημονικού έργου των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα βράβευσης ερευνητριών, το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες, το κύρος του οποίου επισφραγίστηκε από το γεγονός ότι 2 επιστήμονες βραβευμένες από αυτό το πρόγραμμα, οι Elisabeth Blackburn και Αda Jonath, έλαβαν το 2009 το Νόμπελ Ιατρικής και Χημείας αντίστοιχα.
Το Διεθνές πρόγραμμα L'OR?AL -UNESCO στηρίζει τις γυναίκες επιστήμονες όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά. Το κάθε Διεθνές Βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε 100.000 δολάρια, ενώ η κάθε Διεθνής Υποτροφία σε 40.000 δολάρια για 2 χρόνια. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα εθνικά βραβεία και υποτροφίες που διοργανώνονται σε 35 χώρες, έχουν αναδείξει, επιβραβεύσει και υποστηρίξει περισσότερες από 500 νέες γυναίκες επιστήμονες παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, μέσα από το πρόγραμμα, έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως περισσότερες από 900 γυναίκες επιστήμονες από τις 5 ηπείρους. Στην Ελλάδα, από το 2006 που θεσμοθετήθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία L'OREAL-UNESCO, έχουν βραβευτεί 14 ερευνήτριες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στο Διαδίκτυο, η κοινότητα των Βραβευμένων και των Υποτρόφων έχει ένα πραγματικό διαδικτυακό σπίτι - έναν χώρο έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων. Το βασικό σημείο συνάντησης είναι το Agora (agora.forwomeninscience.com), ένα ιστολόγιο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και φέτος ανανεώθηκε πλήρως. Περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις από 104 γυναίκες μαρτυρούν τη δυναμική ενέργεια αυτής της κοινότητας, την οποία μπορείτε επίσης να βρείτε στη σχετική σελίδα του προγράμματος στο Facebook. Η σελίδα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο και απέκτησε γρήγορα περισσότερα από 2.300 μέλη. Αποτελεί τη σελίδα με τα περισσότερα μέλη στο Facebook για τις γυναίκες στην Επιστήμη. Οι εκδηλώσεις του προγράμματος αναρτώνται επίσης στο Twitter, όπου τα μέλη ξεπερνούν τα 750. Η τελευταία προσθήκη στην παρουσία του προγράμματος στο Διαδίκτυο είναι το κανάλι 'Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη' που δημιουργήθηκε στο YouTube στα τέλη του 2009, και το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 710.000 φορές μέσα σε λίγους μόνο μήνες.