H Γεωμετρία στην Τέχνη και την Επιστήμη: έκθεση, διαλέξεις και προβολές στο ΕΙΕ

02.12.2010

Μια μοναδική έκθεση σπάνιων επιστημονικών οργάνων σχεδίου και μετρήσεως, από την ιδιωτική συλλογή του Θανάση Κουτρουβέλη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων 'Επιστήμης Κοινωνία' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πρόκειται για την έκθεση 'Κίρκινος: Η Γεωμετρία στην τέχνη και την επιστήμη', η οποία πραγματοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου 2010 έως τις 30 Ιανουαρίου 2011, πλαισιωμένη από μία σειρά διαλέξεων/επιστημονικών παρουσιάσεων σχετικά με την ιστορία και φιλοσοφία των μαθηματικών και της αρχιτεκτονικής.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην ιστορία των επιστημών και την ιστορία των τεχνών, εστιάζοντας στη γεωμετρία και τον ρόλο της στη σύλληψη και εκτέλεση δημιουργικού σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα όργανα παρουσιάζονται ως η πρακτική εφαρμογή μιας μαθηματικής θεωρίας, με σκοπό να καθοδηγηθεί ο επισκέπτης τόσο στις τεχνικές σχεδίου, όσο και στα εικαστικά πρότυπα και τον τρόπο σκέψης σε διάφορους τομείς, όπως η κλασική αρχιτεκτονική. Στις ομιλίες συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές. Παράλληλα, παρουσιάζονται επιστημονικά ντοκιμαντέρ και διαδραστικό υλικό το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η έκθεση υποστηρίζεται με εικαστικό υλικό από το Science Museum της Οξφόρδης. Σημειώνεται ότι ο Κίρκινος είναι ο εφευρέτης του διαβήτη και ανηψιός του Δαίδαλου, σύμφωνα με παραλλαγή του μύθου. Το όνομα του φέρει ένας αστερισμός σε σχήμα διαβήτη, που είναι ορατός από το νότιο ημισφαίριο.

Η έκθεση και οι τέσσερεις παράλληλες επιστημονικές παρουσιάσεις διοργανώνονται από το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Hephaestus ('Hellenic Philosophy, History and Environmental Science Teaching Under Scrutiny') του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ.

Η έκθεση λειτουργεί στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ το σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα. Οι επιστημονικές παρουσιάσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας'. Οι προβολές των επιστημονικών ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται τις ημέρες των διαλέξεων και ώρα 17.30-19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές. Για το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-programme.html.