Το έργο HellasHPC (www.hellashpc.gr) για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου αριστείας στον τομέα των υπερυπολογιστικών υποδομών και των Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2010 στην Αθήνα (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Την ημερίδα διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Το δίκτυο HellasHPC φέρνει κοντά επιστημονικές ομάδες, ερευνητές και χρήστες υπερυπολογιστικών υποδομών από τριάντα πέντε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Το έργο σχετίζεται άμεσα με το PRACE (The Partnership for Advanced Computing in Europe), μια μοναδική πανευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή για Υπολογιστές Υψηλών Επιδόσεων (ΥΥΕ) που χρηματοδοτείται μερικώς από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.
Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει σχεδιασμός και θα προταθεί η στρατηγική της Ελλάδας στον τομέα των υποδομών ΥΥΕ και ο βαθμός συμμετοχής της στην υποδομή του PRACE. H κύρια δραστηριότητα του δικτύου HellasHPC είναι η μελέτη σκοπιμότητας στην οποία θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση και οι απαιτήσεις της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας σε ότι αφορά υποδομές YYE. Στο πλαίσιο αυτό εκπονείται χρηματοοικονομική μελέτη για την αγορά και εγκατάσταση ενός υπερυπολογιστικού συστήματος στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιδιώκεται η δημιουργία, μέσω και της σύνδεσης των εταίρων, μιας ενιαίας και σταθερής κοινότητας Ελλήνων χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα εκμετάλλευσης υπερυπολογιστών για ερευνητικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Το έργο ολοκληρώνει τις δραστηριότητες του στις αρχές του Νοεμβρίου 2010.
Η ημερίδα είναι η δεύτερη που διοργανώνεται στο πλαίσιο του δικτύου, μετά την αντίστοιχη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν η στρατηγική του HellasHPC και τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Επίσης, θα παρουσιαστούν state of the art τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την λειτουργία εθνικών υπερ-υπολογιστικών κέντρων, με βάση την διεθνή εμπειρία, καθώς και επιλεγμένες εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις σε υπολογιστικους πόρους από ελληνικές ερευνητικές ομάδες.