Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στα βραβεία RegioStars

19.07.2010

Έξι καινοτόμα έργα από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Λιθουανία διακρίθηκαν στα βραβεία RegioStars για τη συμβολή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη. Στόχος των βραβείων είναι να εντοπιστούν καλές πρακτικές που, αφενός, έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ και, αφετέρου, προάγουν την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας και αποτελούν παράδειγμα και για άλλες περιφέρειες της Ευρώπης.

Τα βραβεία απονέμονται από το 2008 και, φέτος, η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε 87 αιτήσεις, εκ των οποίων βραβεύτηκαν οι ακόλουθες:

- Κατηγορία 'Καινοτόμος χρήση εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων σε αστικό περιβάλλον': Το βραβείο απέσπασε το 'C-Mine Centre' στην πόλη Genk του Βελγίου, το οποίο μετατράπηκε από ορυχείο σε επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο. Διαθέτει δύο αίθουσες συνεδρίων, εκθεσιακό χώρο και χώρο σχεδιασμού, τα οποία θα εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2010. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με 3,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ).

- Κατηγορία 'Ενσωμάτωση μεταναστών ή περιθωριακών ομάδων σε αστικές περιοχές': Βραβεύτηκε το 'Micro-Finance Institute' στην περιφέρεια East-Mid-Sweden, το οποίο βοηθά μετανάστριες να εξασφαλίσουν το αρχικό κεφάλαιο ή το κεφάλαιο ανάπτυξης της επιχείρησής τους. Το έργο ξεκίνησε το 2008, με χρηματοδότηση 340.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ. Μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει 80 γυναίκες επιχειρηματίες και έχει συμβάλει στη δημιουργία 15 μικρών επιχειρήσεων και 20 θέσεων εργασίας.

- Κατηγορία 'Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών για ηλεκτρονική ένταξη (e-inclusion)': Νικητής στην κατηγορία αυτή είναι η πρωτοβουλία 'Langas j Ateitj alliance' από τη Λιθουανία, η οποία συγκέντρωσε επιχειρήσεις, τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με στόχο την κατάρτιση των πολιτών σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη διαμόρφωση δημόσιων σημείων πρόσβασης στο Διαδίκτυο, την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών, κ.ά. Το έργο ξεκίνησε το 2002, με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές. 50.400 άτομα παρακολούθησαν το πρόγραμμα σε διάρκεια δύο ετών.

- Κατηγορία ' Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών από ή για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις': Βραβεύτηκε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για την περιπατητική παρακολούθηση ασθενών από την περιφέρεια Brandenburg της Γερμανίας. Το έργο συνδύασε την εμπειρία διαφορετικών περιφερειακών οργανισμών στον τομέα της τηλε-ιατρικής για την παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με καρδιακά επεισόδια, εκτός του παραδοσιακού ιατρικού περιβάλλοντος. Στόχος του προγράμματος, που συγχρηματοδοτήθηκε με 86.000 ευρώ από το EΤΠΑ, είναι να μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών ανά ασθενή. Περισσότεροι από 100 ασθενείς έχουν ήδη επωφεληθεί από το έργο.

- Κατηγορία 'Ευρυζωνική κάλυψη σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες ή αγροτικές περιοχές': Βραβεύτηκε το ευρυζωνικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στην περιφέρεια Auvergne της Γαλλίας, το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το EΤΠΑ με 10 εκατ. ευρώ. Το έργο ξεκίνησε το 2005, με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, και έως το 2009 το ευρυζωνικό δίκτυο κάλυψε το 100% των νοικοκυριών.

- Κατηγορία 'Πληροφόρηση και Επικοινωνία': Διακρίθηκε ο δικτυακός τόπος www.esparama.lt, ο οποίος παρέχει πληροφορίες για όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία στη Λιθουανία. Συγκεντρώνει περιεχόμενο από 15 κυβερνητικά ινστιτούτα και διαθέτει εύκολη πλοήγηση για αιτούντες, δικαιούχους, μέσα επικοινωνίας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και το ευρύ κοινό. Ο δικτυακός τόπος αναπτύχθηκε με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση 110.000 ευρώ.

Ειδική μνεία απέσπασαν τέσσερα ακόμα έργα: α) το έργο 'Pieper Site' από την περιφέρεια της Βαλλονίας στο Βέλγιο για τη μετατροπή μιας εγκαταλελειμμένης βιομηχανικής εγκατάστασης σε επιχειρηματικό πάρκο, β) το σλοβενικό έργο για την ομαλή ένταξη των παιδιών Ρομά στη Λιουμπλιάνα, γ) το έργο eRegio της περιφέρειας North Karelia της Φινλανδίας για την επέκταση της ευρυζωνικής κάλυψης σε αγροτικές και πολύ απομακρυσμένες περιφέρειες της χώρας και, δ) ο δικτυακός τόπος entdecke-efre από την περιφέρεια Brandenburg στη Γερμανία που παρέχει πρόσβαση σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και σε διαδικασίες για τη συμμετοχή σε αυτά.