Δυναμική παρουσία του Δικτύου EuroRIsNET για τις Ερευνητικές Υποδομές

30.09.2010

Συνέδρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις διοργανώνει το δίκτυο EuroRIsNET (Δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής για το Πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές') σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη δυναμική υποστήριξη των δυο νέων προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας 'Ερευνητικές Υποδομές' της ΕΕ για το 2011 που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Το EuroRIsNET είναι το δίκτυο που συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές. Αποτελείται από 35 εταίρους με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Πιο συγκεκριμένα, το δίκτυο διοργάνωσε στα μέσα του Ιουνίου τη διεθνή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο 'Crossing Borders: Research Infrastructures in FP7' (http://www.euresearch.ch/index.php?id=11&tx_seminars_pi1[showUid]=730). Η εκδήλωση απευθύνθηκε σε έμπειρες ερευνητικές κοινοπραξίες και σε νέους του χώρου με σκοπό να στηρίξει τη συμμετοχή περιοχών που υποεκπροσωπούνται στο Πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές' του 7ου ΠΠ. Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής, ενώ περίπτερα για την παρουσίαση καινοτόμων ιδεών και την αναζήτηση επιχειρηματικών συνεργασιών λειτούργησαν για την δικτύωση των επισκεπτών.

Διοργάνωσε, επίσης, το Διεθνές Συνέδριο για τις Ερευνητικές Υποδομές (International Conference on Research Infrastructures, http://www.apre.it/Eventi/giornata.asp?id=951) στη Ρώμη στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ιταλικό Υπουργείο Έρευνας. Η πρώτη συνεδρία εστίασε στις Ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές και δράσεις για τις Ερευνητικές Υποδομές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δικτύου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Research, ESFRI, e-IRG) και επιτυχημένων παλιότερων συμμετεχόντων του προγράμματος. Η δεύτερη συνεδρία ήταν αφιερωμένη σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο 'A vision of the socio-economic benefits of research infrastructures at international level' ('Ένα όραμα των οικονομικοκοινωνικών οφελών των ερευνητικών υποδομών σε διεθνές επίπεδο'). Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι Τρίτων Χώρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ινδία, Ν. Αφρική).

Επιπλέον, το Δίκτυο EuroRIsNET παρουσιάστηκε στο 4ο Euroscience Open Forum (ESOF 2010) στο Τορίνο της Ιταλίας τον Ιούλιο. Το ESOF είναι ένα σημαντικό γεγονός αφιερωμένο στην επιστημονική έρευνα, την καινοτομία και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία, το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια φέρνοντας κοντά κορυφαίους επιστήμονες και νέους ερευνητές. Οι εκπρόσωποι του EuroRIsNET ενημέρωσαν για τον ρόλο και τις υπηρεσίες του δικτύου, παρουσίασαν το DVD 'Research Infrastructures - why so important?' ('Ερευνητικές Υποδομές - γιατί είναι τόσο σημαντικές;') και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή στις προσκλήσεις του Προγράμματος για τις Ερευνητικές Υποδομές του 7ου ΠΠ.

Σχετικές παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν και στο 2010 IGF Meeting Internet Governance Forum (http://www.intgovforum.org/cms/) που πραγματοποιήθηκε στο Vilnius της Λιθουανίας τον Σεπτέμβριο, καθώς και στα συνέδρια 'European Security Research Conference' (http://www.src10.be) και 'ICT2010: Digitally Driven' ((http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm) που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 22-24 και 27-29 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Το EuroRisNet αποτελείται από 35 εταίρους από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τις Συνδεδεμένες Χώρες, τη Ρωσία, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο. Βασικός σκοπός του έργου είναι να φέρει τις Ερευνητικές Υποδομές στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και να προβάλλει τον ρόλο τους στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αριστείας και την ενδυνάμωση της βιομηχανίας. Στο πλαίσιο λειτουργίας του EuroRisNet, το ΕΚΤ, ως συντονιστής του δικτύου, διατηρεί τον δικτυακό κόμβο www.euroris-net.eu και αναπτύσσει εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξης (ηλεκτρονικό περιοδικό για το πρόγραμμα Ερευνητικές Υποδομές, πρόσβαση σε δομημένη λίστα έργων Ερευνητικών Υποδομών και ενιαίο περιβάλλον ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης ερωτημάτων για το πρόγραμμα, για τα μέλη του δικτύου). Παράλληλα, συμμετέχει σε πλήθος εθνικών και διεθνών ενημερωτικών εκδηλώσεων και συναντήσεων εργασίας για το Πρόγραμμα.