Νέο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας

21.07.2010

Το νέο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας παρουσιάστηκε σε συνεντευξη Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από την Υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Αχιλλέα Μητσό. Προτεραιότητες του Υπουργείου είναι, αφενός, η διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση και την παραγωγή και, αφετέρου, η 'νέα αρχιτεκτονική του ερευνητικού ιστού' που θα αποτυπωθεί σε νέο νόμο για την έρευνα, μετά από δημόσιο διάλογο. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν δράσεις χρηματοδότησης της έρευνας, ύψους 400 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η έρευνα και η τεχνολογία βρίσκονται πλέον στον 'φυσικό χώρο' τους -το Υπουργείο Παιδείας- οργανικά διασυνδεδεμένες με την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση. Η δημιουργία του Ενοποιημένου Χώρου Έρευνας αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή για την ισορροπημένη ανάπτυξη του 'τριγώνου της γνώσης', δηλαδή της παραγωγής γνώσης (έρευνας), της μετάδοσης της γνώσης (εκπαίδευση και δια βίου μάθηση) και της ευρύτερης διάχυσης και αξιοποίησης της γνώσης στην κοινωνία με οικονομικά ωφέλιμο τρόπο (καινοτομία).

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της έρευνας, το 2010 διατίθενται περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ. 136 καινοτόμες δράσεις με προϋπολογισμό 82 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί και, έως το τέλος του έτους, αναμένονται οι προκηρύξεις επιπλέον δράσεων ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, στη δράση 'Συνεργασία' χρηματοδοτούνται 121 έργα, προϋπολογισμού 76 εκατ. ευρώ, στα οποία συμμετέχουν συμπράξεις ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων, Πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και άλλων φορέων, σε τομείς όπως υγεία, κλιματική αλλαγή, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 'πράσινες' οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, έρευνα για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κ.λπ.

Στη δράση 'Δημιουργία-υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων υψηλής έντασης γνώσης' εγκρίθηκε η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 15 νέων καινοτόμων επιχειρήσεων με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2013 και αναμένεται να οδηγήσουν σε 50 θέσεις εργασίες, 40 νέα προϊόντα και 15 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σχετικά με τις επόμενες προκηρύξεις του 2010, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της συνεργασίας του παραγωγικού τομέα με τους ερευνητικούς φορείς για την εκτέλεση ερευνητικών έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο των εθνικών προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία 'clusters' επιχειρήσεων - ερευνητικών φορέων σε συγκεκριμένους τομείς, την περαιτέρω ενίσχυση των 'πόλων καινοτομίας' κ.λπ. Οι υπόλοιπες προκηρύξεις θα αναφέρονται στην ενίσχυση του ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού και των ερευνητικών υποδομών, με πρώτη τις αμέσως επόμενες εβδομάδες την προκήρυξη για μετα-διδακτορικές υποτροφίες, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, χορηγώντας υποτροφίες σε κατόχους διδακτορικού διπλώματος και προσελκύοντας έτσι νέους ερευνητές και ερευνήτριες πίσω στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την πολιτική για την έρευνα, το Υπουργείο υποστηρίζει τη συστηματική συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και του Παραγωγικού Τομέα, ώστε να μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε μια 'έξυπνη' οικονομία, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Οι συνέργειες μεταξύ των ερευνητικών ομάδων είναι καθοριστικές για τη συγκέντρωση κρίσιμης μάζας ερευνητικών προσπαθειών και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης ερευνητικών υποδομών και δράσεων. Έμφαση δίνεται στην αριστεία και την εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε τομείς όπως πληροφορική, ιατρική και βιοτεχνολογία, αγροβιοτεχνολογία, περιβάλλον, εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Φιλόδοξος στόχος είναι ο σταδιακός τριπλασιασμός των δαπανών για την έρευνα, ώστε το 2020 να φτάσει το 2% του ΑΕΠ.

Οπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, στις 23 Ιουλίου 2010 ξεκινάει η διαβούλευση για το περιεχόμενο των προσεχών δράσεων και την προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα ανταποκρίνονται στη ζήτηση και τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα.