Εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ-ΕΙΕ)

20.12.2007

Η Tράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ-ΕΙΕ), η πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα στην Ελλάδα σε θέματα εφαρμογών Βιοτεχνολογίας, εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο ΕΙΕ. Στόχος της ΤΑΚ-ΕΙΕ είναι να προσφέρει ασφαλή φύλαξη βλαστοκυττάρων και να προωθήσει την έρευνα και τις εφαρμογές αυτών στην κλινική πράξη.

Η Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων αποτελεί καρπό της σύμπραξης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την ιδιωτική εταιρεία Biohellenika ΑΕ, τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στη φύλαξη αρχέγονων βλαστικών κυττάρων. Τα εργαστήρια της ΤΑΚ-ΕΙΕ θέτουν τα πρότυπα της ασφαλούς φύλαξης βλαστοκυττάρων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Είναι πλήρως εξοπλισμένα και έχουν κατασκευασθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές.

Μέσω της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων παρέχεται η δυνατότητα οικογενειακής, μικτής και δημόσιας φύλαξης. Για την οικογενειακή φύλαξη τα βλαστοκύτταρα προορίζονται αποκλειστικά για την οικογένεια. Στην περίπτωση της μικτής φύλαξης τα βλαστοκύτταρα θα είναι δυνατόν να διατεθούν μετά από άδεια των γονέων, εάν αυτά μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός άλλου παιδιού. Με τον τρόπο αυτό τίθενται και οι βάσεις για τη λειτουργία της πρώτης μικτής τράπεζας βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Οι γονείς θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν στη δημόσια τράπεζα τα βλαστοκύτταρα του νεογνού, ανεξάρτητα από το πού και πότε γίνεται η γέννηση. Με την προσπάθεια αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη στη χώρα μας της Αναγεννητικής Ιατρικής, μιας επιστήμης που αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες πάσχοντα και ανίατα μέχρι στιγμής άτομα, αξιοποιώντας τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με την αφορμή των εγκαινίων αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της χρήσης βλαστοκυτττάρων ομφάλιου λώρου για τη θεραπεία αιματολογικών και μεταβολικών νοσημάτων, ενώ αναφέρθηκε επίσης ότι οι ερευνητές βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών μελετών για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημήτριος Κυριακίδης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ, καθηγητής Φραγκίσκος Κολίσης, και ο πρόεδρος της Biohellenika ΑΕ, αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Κολιάκος.

Τέλος, στο πλαίσιο των εγκαινίων, οργανώθηκε διημερίδα με θέμα τις δυνατότητες εφαρμογών των βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία πολλαπλών παθήσεων, με προσκεκλημένο τον Καρδιοχειρουργό Θεόδωρο Κωφίδη, καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, ο οποίος μίλησε για τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της έρευνας για τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων, που θα διεξάγει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, θα χρηματοδοτείται από ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της νέας τράπεζας αρχέγονων κυττάρων. Το κόστος της φύλαξης για 20 χρόνια ανέρχεται σε 1.750 ευρώ, ενώ η έρευνα θα διεξάγεται στα εργαστήρια του Ιδρύματος.