Εκδήλωση για το έργο 'ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ: Ψηφιακός Θησαυρός Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού'

03.12.2007

Σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2007, στην Αθήνα (12.00 μ.μ., Αμφιθέατρο ΕΙΕ 'Λ. Ζέρβας', Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Πρόκειται για συλλογές από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, οι οποίες ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), στο πλαίσιο του έργου 'ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ - Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού'.

Στόχος του έργου είναι η ελεύθερη διάθεση και η μέγιστη δυνατή διάχυση, μέσω Διαδικτύου, ολοκληρωμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων συλλογών της ελληνικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ψηφιακές συλλογές του ΠΑΝΔΕΚΤΗ έχουν δομηθεί σε μια συνεκτική καινοτόμα βάση δεδομένων, με εφαρμογές που διασφαλίζουν ψηφιακή ομοιογένεια των τεκμηρίων και αναζήτηση σε ενιαίο περιβάλλον. Οι συλλογές αυτές είναι οι ακόλουθες:

- Έλληνες ζωγράφοι μετά την Aλωση (1450-1830)
- Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία (1450-2000)
- Εραλδικά μνημεία του Ελλαδικού χώρου (1300-1900)
- Ελληνικός Τύπος του εξωτερικού (1790-1990)
- Λειτουργοί Ανώτατης Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης (19ος αι.)
- Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές επιχειρήσεις του Αιγαίου
- Μετονομασίες των οικισμών της Ελλάδας (1833-2003)
- Περιηγητικά κείμενα ΝΑ Ευρώπης και Ανατ. Μεσογείου (15ος-19ος αι.)
- Τεκμήρια Ελληνικής Χαρτογραφίας (15ος-19ος αι.)
- Βυζαντινά έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου
- Αρχαίες ελληνικές και λατινικές επιγραφές της Aνω Μακεδονίας, της Αιγαιακής Θράκης και της Αχαΐας

Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση του δικτυακού τόπου του ΠΑΝΔΕΚΤΗ, στον οποίο οι χρήστες θα μπορούν να περιηγούνται και να πραγματοποιούν τις δικές τους αναζητήσεις στο σύνολο των συλλογών.

Το έργο 'ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ: Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού' υλοποιείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο της 'Ψηφιακής Ελλάδας' (www.psifiakiellada.gr) και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Κοινωνία της Πληροφορίας', Γ' ΚΠΣ 2000-2006).