Tέσσερις Έλληνες νέοι επιστήμονες στην αιχμή της πρωτοπορίας

11.09.2007

Τέσσερις νέους Έλληνες ερευνητές, που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 35 καινοτόμων νέων επιστημόνων του περιοδικού Technology Review για το 2006, βράβευσε ο Σύλλογος Αποφοίτων ΜΙΤ στην Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Οι Νίκος Παραγιός, Απόστολος Αργύρης, Μανόλης Κέλλης και Πάρης Σμαραγδής διακρίθηκαν για την πρωτοποριακή έρευνά τους σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία και η πληροφορική.

Ο Νίκος Παραγιός, 34 ετών, συνδυάζει στην έρευνά του την πληροφορική με τη βιολογία, προσπαθώντας να αναπτύξει λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει στους υπολογιστές να αναγνωρίζουν εικόνες με μεγαλύτερη ακρίβεια, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών, από τις ιατρικές διαγνώσεις μέχρι την οδήγηση. Μεταξύ των ερευνητικών του προσπαθειών συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία λογισμικού το οποίο θα μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο, διευκολύνοντας έτσι την επικοινωνία με άτομα που έχουν προβλήματα ακοής. Σημαντική επίσης είναι η συμβολή του στις τεχνικές απεικόνισης που χρησιμοποιούνται στην ιατρική (μαγνητική τομογραφία). Ο Νίκος Παραγιός σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο INRIA της Γαλλίας, ενώ σήμερα διδάσκει στην Ecole Centrale de Paris.

Ο Απόστολος Αργύρης, 30 ετών, μελετά εφαρμογή της θεωρίας του χάους στην κρυπτογράφηση. Συγκεκριμένα, κατάφερε να 'μεταμφιέσει' ένα μήνυμα σε θόρυβο, να το στείλει σε απόσταση 120 χιλιομέτρων μέσω υπόγειων οπτικών ινών και να το επανακτήσει στο άλλο άκρο, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ένα σύστημα χαοτικής κρυπτογράφησης, ικανό να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στην μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων. Ο Απόστολος Αργύρης ολοκλήρωσε το σύνολο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του σε ελληνικά πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Αθηνών) όπου και συνεχίζει την έρευνά του.

Ο Μανόλης Κέλλης, 29 ετών, εργάζεται στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Η έρευνά του εστιάζεται στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του ανθρώπινου γονιδιώματος και βασίζεται σε αλγόριθμους και τεχνικές ανάλυσης, οι οποίες επιτρέπουν τη σύγκρισή του με τα γονιδιώματα άλλων ζωντανών οργανισμών, με στόχο την αναζήτηση 'εξελικτικών αποτυπωμάτων', δηλαδή κοινών χαρακτηριστικών στον τρόπο με τον οποίο μια δεδομένη ακολουθία DNA εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο. Ο Μανόλης Κέλλης πραγματοποίησε το σύνολο των σπουδών του στο τμήμα Electrical Engineering & Computer Science του MIT, όπου σήμερα διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory.

Ο Πάρης Σμαραγδής, 32 ετών, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο διάσημο εργαστήριο Media Lab του ΜΙΤ. Το αντικείμενο της εργασίας του αφορά την ανάπτυξη μηχανικών συστημάτων ικανών να 'ακούν' και σε ένα βαθμό να 'κατανοούν' ήχους. Για παράδειγμα, μπορούν να εντοπίσουν έναν άνθρωπο που κινείται μεταξύ δωματίων ή να παρακολουθούν τον ήχο μηχανημάτων ώστε να εντοπίσουν τυχόν λειτουργικά προβλήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους βραβευμένους Έλληνες επιστήμονες, καθώς και στοιχεία για το ερευνητικό τους έργο, μπορεί κανείς να βρει στις προσωπικές τους ιστοσελίδες.

Το περιοδικό Technology Review που εκδίδεται από το ΜΙΤ, καταρτίζει κάθε χρόνο από το 1999 τη λίστα TR35 (παλαιότερα TR100), έναν κατάλογο με τους 35 πιο διακεκριμένους επιστήμονες κάτω από 35 ετών. Η καινοτόμος έρευνα των νέων αυτών επιστημόνων αφορά τομείς όπως η ιατρική, η πληροφορική, οι επικοινωνίες, η ηλεκτρονική και η νανοτεχνολογία και, σύμφωνα με τους εκδότες του Technology Review, υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο. Το 2006 ήταν η κορυφαία μέχρι τώρα χρονιά για την ελληνική συμμετοχή, στο παρελθόν όμως έχουν συμπεριληφθεί πολλοί ακόμα Έλληνες επιστήμονες στη λίστα TR35.