Το μέλλον του Διαδικτύου στο 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου στην Αθήνα

14.11.2006

Το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet Governance Forum, IGF) με θέμα 'Διακυβέρνηση του Διαδικτύου για την Ανάπτυξη' πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2006. Στο Φόρουμ, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες της δημόσιας πολιτικής για το Διαδίκτυο, τη διαφάνεια και την ασφάλεια του Διαδικτύου, την ελευθερία της έκφρασης, την προώθηση της πολυγλωσσίας, την πρόσβαση και τη συνδεσιμότητα.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ακαδημαϊκών φορέων και τεχνολογικών οργανισμών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την προετοιμασία του Φόρουμ κ. Nitin Desai, η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας κα Viviane Reding, αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) κ. Yoshio Utsumi, οι ιδρυτές του Διαδικτύου και εφευρέτες του πρωτοκόλλου TCP/IP κ.κ. Vint Cerf και Robert Kahn και ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Guy Sebban.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής τόνισε πως το Διαδίκτυο αποτελεί δομικό στοιχείο της Κοινωνίας της Πληροφορίας που επιτρέπει σε μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού να συμμετέχει, να μοιράζεται και να επεκτείνει τη βάση της ανθρώπινης γνώσης. Υπογράμμισε, δε, πως η ανάπτυξή του πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ανοικτής, προσβάσιμης και ελεύθερης ανταλλαγής της πληροφορίας, των ιδεών και των απόψεων.

Ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπης τόνισε πως το Διαδίκτυο και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να γίνει ταυτόχρονα παραγωγός αλλά και καταναλωτής περιεχομένου, γεγονός που συνδέεται με την ανάγκη διερεύνησης νέων μορφών δικαιωμάτων χρήσης (copyright). Όσον αφορά την ασφάλεια, αναφέρθηκε σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η σύμβαση που ψηφίστηκε πρόσφατα για τα εγκλήματα του κυβερνοχώρου, την οποία καλούνται τώρα τα κράτη να ενσωματώσουν στις εθνικές πολιτικές τους. Ο κ. Λιάπης υπογράμμισε τις τρεις διαστάσεις της διαφορετικότητας στο Διαδίκτυο, τη γλωσσική, την πολιτιστική και την τεχνολογική, καθώς και την ανάγκη επέκτασης των υποδομών και υπηρεσιών για τη γεφύρωση του χάσματος στην πρόσβαση.

Σημειώνεται πως η διοργάνωση του νέου αυτού παγκόσμιου Φόρουμ, που θα διεξάγεται σε ετήσια βάση, αποφασίστηκε κατά τη Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας, που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στην Τύνιδα τον περασμένο Νοέμβριο. Η Ελλάδα διεκδίκησε επιτυχώς τη διοργάνωση του πρώτου Φόρουμ στην Αθήνα. Οι κύριες συνεδρίες του Φόρουμ μεταδόθηκαν σε παγκόσμια εμβέλεια και σε ταυτόχρονη μετάφραση σε τέσσερις γλώσσες από τον ελληνικό δορυφόρο HELLAS SAT, σε συνεργασία με τον οργανισμό INTELSAT.