Η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα των νέων επιστημών και τεχνολογιών αιχμής είναι ο στόχος του νέου έργου 'Opening up the New and Emerging Science and Technology in NIS countries' (ΝΙS-NEST), που συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και υλοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας της ΕΕ.
Στο έργο, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάιο του 2008, συμμετέχουν οργανισμοί από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία. Οι οργανισμοί αυτοί συνδυάζουν διαφορετικές σχολές σκέψης και διεπιστημονικά πεδία, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές ερευνητικές συνεργασίες καινοτομίας, αλλά και στον εντοπισμό νέων και αναδυόμενων ερευνητικών πεδίων.
Στο πλαίσιο του έργου θα καταγραφούν ερευνητικοί οργανισμοί και μεμονωμένοι ερευνητές από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στις επιστήμες και τεχνολογίες αιχμής, ενώ θα διαμορφωθεί και σχετική βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης. Η βάση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή ανεύρεσης συνεργατών για ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες και συναντήσεις εργασίας, με σεμινάρια για την ενίσχυση της συμμετοχής φορέων από τις χώρες αυτές στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας. Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύουν στην ποσοτική, αλλά κυρίως στην ποιοτική αναβάθμιση της συμμετοχής τους στο 7ο ΠΠ.
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην καταγραφή και αξιολόγηση των διαφορετικών κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών για την έρευνα στα εμπλεκόμενα κράτη, καθώς και στις διαφοροποιήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της έρευνας και τη δομή της επιστημονικής σταδιοδρομίας.
Σημειώνεται ότι ο συντονιστικός ρόλος του ΕΚΤ στο παραπάνω έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας με τις παραπάνω χώρες στον τομέα της έρευνας, στο πλαίσιο της σύγκλισης των εθνικών πρωτοβουλιών και της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, το ΕΚΤ συμμετέχει σε εννέα ευρωπαϊκά έργα για ερευνητικές συνεργασίες και δικτύωση σε Ευρώπη, Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια και Εύξεινο Πόντο (Νέα Ανεξάρτητα Κράτη).