Η ανάδειξη των επιτευγμάτων της ευρωπαϊκής έρευνας, η βελτίωση της δημόσιας κατανόησης της επιστήμης και η καλύτερη συνεργασία επιστημόνων και μέσων επικοινωνίας ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού συνεδρίου 'Communicating European Research 2005', που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 14-15 Νοεμβρίου 2005.
To Συνέδριο CER 2005 διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Έρευνας) με στόχο την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών για το πώς θα έρθει η ευρωπαϊκή έρευνα πιο κοντά στους πολίτες. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες, μέχρι σήμερα, ευρωπαϊκές εκδηλώσεις στον τομέα της προβολής και επικοινωνίας της επιστήμης και τεχνολογίας, και της παρουσίασης της προστιθέμενης αξίας των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
'Ας κάνουμε την Επιστήμη το πιο cool θέμα στο σχολείο, το πιο καυτό θέμα στο βραδινό τραπέζι, το πιο συναρπαστικό πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ' δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα Janez Potocnik στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, στελέχη επιχειρήσεων, στελέχη κυβερνητικών φορέων, από 53 χώρες. Κοινό συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η επικοινωνία ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό πρέπει να είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία. Το γεγονός αυτό απαιτεί προσπάθεια και υποχρέωση τόσο των ΜΜΕ όσο και των επιστημόνων.
'Στόχος του CER 2005 ήταν να ρίξει τα διαχωριστικά εμπόδια ανάμεσα στην επιστήμη, την κοινωνία και τα ΜΜΕ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση των ξεχωριστών ρόλων' δηλώνει ο M. Claessens, από τη Μονάδα Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας.
Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων συγκέντρωσαν οι πολλές παράλληλες συνεδρίες. 'Επιστήμη μέσω SMS: υπηρετώντας την επιστήμη σε μια ταχέως κινούμενη κοινωνία', 'Επιστημονική δημοσιογραφία στην Ευρώπη: πολυτέλεια ή αναγκαιότητα;', 'Η επιστήμη στους δρόμους, η επιστήμη στις ακρογιαλιές - Προσελκύοντας τα πλήθη στην έρευνα με δημόσιες εκδηλώσεις', 'Προσδοκίες και κίνδυνοι της επικοινωνίας της επιστήμης: η εμπειρία των ερευνητών' ήταν μερικά από τα θέματα αυτών των συνεδριών.
Παράλληλα, ειδικά σεμινάρια για ΜΜΕ πρόσφεραν πρακτικές οδηγίες και συμβουλές για καλύτερη παρουσίαση και προβολή της ευρωπαϊκής έρευνας, ενώ στην έκθεση, που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάζονταν σε 250 περίπτερα: αποτελέσματα ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, επαγγελματικές υπηρεσίες, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, φορείς/πρωτοβουλίες εκπαίδευσης, εκδόσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων.
Σημαντικά ερευνητικά έργα στα οποία συμμετέχουν μερικές από τις καλύτερες ερευνητικές ομάδες της Ευρώπης παρουσιάστηκαν σε συνεντεύξεις Τύπου. Η έγκαιρη και ακριβής πρόβλεψη πλημμύρων, η ποιότητα του αέρα στις ευρωπαϊκές πόλεις, νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για εντοπισμένους όγκους, το μέλλον της πυρηνικής σύντηξης, η ανάπτυξη ενός προηγμένου συστήματος πρόγνωσης καιρού και κλίματος ήταν μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν.
Ο ΑSIMO χαιρετάει τον Ph. Busquin |
Η πιο εντυπωσιακή στιγμή του συνεδρίου ήταν η εμφάνιση του προηγμένου ανθρωποειδούς ρομπότ ΑSIMO, το οποίο χαιρέτησε, κατά την έναρξη του συνεδρίου, τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης Philippe Busquin (Ευρωβουλευτή και πρώην Επίτροπο Έρευνας), ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας έδωσε μια μικρή παράσταση σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο, παρουσιάζοντας τις δυνατότητές του: να περπατάει με άνεση στη σκηνή, να χαιρετάει τους συνομιλητές του και να ζητάει το χειροκρότημα του κοινού, όταν καταφέρνει με επιτυχία να ανέβει μια σκάλα.
Ο ASIMO αναπτύσσεται από την ιαπωνική εταιρεία HONDA, αλλά αρκετές από τις ικανότητές του οφείλονται στη συνεισφορά του ευρωπαϊκού τμήματος έρευνας της εταιρείας, που βρίσκεται στη Γερμανία και συνεργάζεται στενά με ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Μια ευρωπαϊκή ομάδα ερευνητών, μάλιστα, από το Πανεπιστήμιο Heidelberg, είχε την ευθύνη για την ανάπτυξη της 'φωνής' του ΑSIMO.
Αξίζει να σημειωθεί η περιορισμένη σχετικά ελληνική συμμετοχή στο Συνέδριο, ειδικά όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης: περίπου 40 σύνεδροι, κυρίως ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων. Ελληνική συμμετοχή υπήρχε, εμμέσως, και στην έκθεση δεδομένου ότι σε αρκετά από τα ερευνητικά έργα, που παρουσιάστηκαν σε ειδικά περίπτερα, συμμετέχουν ελληνικές ερευνητικές ομάδες.
Σχετικά Νέα