Η νέα Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη χορήγηση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη χώρα μας, με την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Πράξης Αναθεώρησης που είχε υπογραφεί το Νοέμβριο του 2000. Σκοπός της αναθεώρησης (N. 3396/2005) ήταν η προσαρμογή της Σύμβασης του Μονάχου, η οποία είχε συνταχθεί το 1973, στις νεότερες διεθνείς εξελίξεις του δικαίου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Συνολικά, τροποποιήθηκαν 100 από τα 178 άρθρα της Σύμβασης, θεσπίζοντας τα παρακάτω:
α. Χορήγηση ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε εφευρέσεις που ανήκουν «σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας», με εξαίρεση εφευρέσεις των οποίων η οικονομική εκμετάλλευση αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη
β. Απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας προς όφελος των εφευρετών
γ. Υιοθέτηση του θεσμού του περιορισμού των αξιώσεων και της ανάκλησης του ευρωπαϊκού διπλώματος με αίτηση από τον ίδιο τον καταθέτη
δ. Ρύθμιση θεμάτων απώλειας δικαιωμάτων από μη τήρηση προθεσμιών και επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση με προβλέψεις ευνοϊκότερες από τις σημερινές για τους καταθέτες αιτήσεων ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Η Πράξη Αναθεώρησης της Σύμβασης του Μονάχου έχει υπογραφεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και έχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα από 13 χώρες.
Σχολιάζοντας την κύρωση της Πράξης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η καινοτομία αποτελεί κύριο μέσο ανάπτυξης στις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ σημαντική αποστολή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι η στήριξη της ανάπτυξης αυτής και η προστασία της εφευρετικότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αποφάσεις που λήφθηκαν από την Εθνική Επιτροπή και τον ΟΒΙ τον Μάιο, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική στις καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τόσο τη μείωση των τελών κατάθεσης μετάφρασης και κατάθεσης αξιώσεων ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, όσο και το μηδενισμό των τελών ανανέωσης για το τρίτο και τέταρτο έτος.